Luc Malherbe

Hij noemt het een zorgelijke ontwikkeling. Maar Luc Malherbe, notaris bij Van Gorp Malherbe Notarissen in Weert, kan niet anders dan meegaan in de prijzenslag. Want hoewel de woningmarkt aantrekt en daardoor meer onroerend goed aktes gepasseerd worden, blijven de tarieven voor deze aktes laag. Zo laag dat notarissen onder de kostprijs moeten werken. ‘Gelukkig compenseren we dat met andere bedrijfstakken’, zegt Malherbe.

Het notariaat in Nederland heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. Doordat de huizenmarkt aantrekt, klimt de sector langzaam uit een diep dal. Notarissen hebben het vorig jaar een stuk drukker gehad. In 2015 werden ruim 1,4 miljoen akten gepasseerd, 8 procent meer dan het jaar daarvoor.

Notaris

Weinig profijt
Toch profiteert de sector nauwelijks, omdat de tarieven die gehanteerd worden nauwelijks rendabel zijn. De afvlakkende groei van de huizenverkopen levert bij een aanhoudende tariefdruk een marginale omzetgroei van 1% op voor 2016. Dat hebben bankeconomen van het ING Economisch Bureau becijferd.

De Weerter notaris Luc Malherbe rekent ook ‘te lage prijzen’ voor aktes voor het reguliere onroerend goed. “Doordat de afgelopen jaren minder huizen werden verkocht, daalde de vraag naar bijvoorbeeld hypotheekaktes en aankoopaktes. Het gevolg was dat notariskantoren massaal de tarieven verlaagden.”

Prijzenslag
Sinds anderhalf jaar leeft de woningmarkt op. Daardoor trekt de vraag naar notariële aktes aan. Maar de tarieven blijven op crisisniveau. “De prijs van een koopakte van een huis ligt nu rond 325 euro. Dat is onder de kostprijs en we lijden hier verlies op. Als je de kostprijs zou rekenen en daar een kleine winst bij optelt, kom je op zo’n 500 euro uit. Maar als ik die prijs hanteer, weet ik zeker dat ik klanten misloop.”

Notaris

Notarissen volgen elkaar angstvallig. “We werken allemaal onder de kostprijs en dat is heel triest”, zegt Malherbe. Hij verwacht dat de tarieven uiteindelijk weer zullen aantrekken. “Maar het probleem is dat 80 procent van de notarissen afhankelijk is van de bulk aan hypotheekaktes die afgesloten worden. De rest zal mee moeten met hun lage prijzen.”

Klappen opvangen
Van Gorp Malherbe Notarissen vindt het een zorgelijke ontwikkeling, maar weet de klappen op te vangen door andere bedrijfsactiviteiten. “De personen- en familiepraktijk, het commerciële vastgoed en het ondernemingsrecht draaien goed”, zegt Malherbe, die klanten heeft van Roermond tot aan Eindhoven. “Daarmee compenseren we de reguliere onroerend goed-praktijk.”

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge