Gemeente Weert
Gemeente Weert

Door Pleegzorg Nederland en de regionale Jeugdorganisaties wordt dit jaar de ‘Week van de Pleegzorg’ georganiseerd. Tijdens deze week worden overal in het land activiteiten georganiseerd om nieuwe pleegouders te werven en bestaande pleegouders in het zonnetje te zetten. In veel gemeenten gaan wethouders mee-eten bij een pleeggezin. Weerter wethouder Paul Sterk doet mee aan het initiatief ‘Gast aan tafel’ van Rubicon jeugdzorg en eet op vrijdag 16 oktober mee bij een pleeggezin. 

De Week van de Pleegzorg vindt plaats in het kader van de campagne ’Supergewone mensen gezocht’, waarmee Pleegzorg Nederland onlangs is begonnen. Met die wervingscampagne hoopt de organisatie ten minste 3500 nieuwe pleegouders te vinden. Dat is hoognodig, want sinds 2005 is de vraag naar pleegzorg met bijna 70 procent gestegen. In 2014 woonden liefst 21.880 kinderen in Nederland voor korte of langere tijd bij pleegouders. De forse groei is niet meer met het huidige aantal pleegouders op te vangen.

Wethouder Paul Sterk eet mee
Wethouder Paul Sterk eet mee bij het pleeggezin Van Hout. Lilian van Hout is al 16 jaar gezinshuisouder. Dat wil zeggen, anders dan een regulier pleegouder, is zij in dienst van Rubicon Jeugdzorg.
Het gezin Van Hout bestaat uit twee eigen kinderen en vier kinderen die in het gezinshuis zijn geplaatst door Rubicon. Bij kinderen die in een gezinshuis worden geplaatst is de problematiek wat zwaarder dan wanneer ze in een ‘normaal’ pleeggezin worden geplaatst. Een gezinshuis krijgt meer specialistische ondersteuning. Dat geldt voor zowel de gezinshuisouder(s) als voor de kinderen. De familie Van Hout heeft ook nog een eigen pleegkind van 35 jaar die verstandelijk gehandicapt is en vaak nog een weekend thuis komt. Bovendien komen in de weekenden en in de vakanties volwassen kinderen die bij hen gewoond hebben vaak op bezoek of logeren.
Wethouder Sterk is onder de indruk van dit gezin en gaat daarom bij hen op bezoek.

Pleegzorg in Limburg
In heel Limburg verblijven 1000 kinderen in ongeveer 900 pleeggezinnen. Op dit moment wachten 30 tot 35 kinderen op een plek in een pleeggezin. Dat betekent dat er minstens 100 pleeggezinnen nodig zijn, omdat vraag van het kind en zijn/haar ouders moet matchen met competenties en mogelijkheden van pleegouders.

Meer informatie
Voor meer informatie over pleegzorg: www.weekvandepleegzorg.nl of tel. 0800-022 34 32.