Dixons Weert
Dixons Weert

De vorige week failliet verklaarde winkelketens Dixons, MyCom en iCentre hebben een nieuwe eigenaar. Het bedrijf achter de telecomwinkels van Phone House maakt een doorstart met de voormalige elektronicaformules van BAS Group uit Almere.

Relevant Holdings, dat eerder dit jaar al 200 Nederlandse winkels van Phone House overnam, meldt maandag dit te zijn overeengekomen met de curator van BAS Group. De overnamesom is niet bekendgemaakt. Relevant Holdings is behalve van de Phone House-winkels ook eigenaar van de winkelketens Optie1 en het online Phone House-zusje Typhone.nl

Fors banenverlies

Door de redding blijven alle 24 iCentre-winkels, ruim 30 Dixons-winkels en 22 MyCom-winkels open. Dat betekent dat ongeveer de helft van de winkels de deuren sluit. Tot voor kort waren er nog een kleine negentig winkels van Dixons en circa veertig van MyCom. Dixons is, ondanks stevige investeringen in een nieuwe winkelformule, het probleemkindje van BAS Group.

Onder het winkelpersoneel vallen rake klappen. Relevant stelt dat naar verwachting circa de helft van de meer dan duizend werknemers zicht heeft op een nieuw dienstverband. ‘Voor medewerkers die hun werk vaak met hart en ziel verrichten, is elke baan die behouden kan worden er één’, zegt Henk Kamsteeg, voorzitter van de raad van commissarissen van Relevant Holdings in een korte persverklaring.

Overname schadeverzekeraar

Naast een deel van de winkels neemt Relevant buiten het faillissement om ook verzekeraar Harmony over van BAS Group. Dat richt zich onder meer op schade- en diefstalverzekeringen voor consumentenelektronica. BAS Group heeft in Almere nog een groothandel en vervoerder voor pakketten.

Grootste telecomretailer

Het relatief onbekende Relevant is door de overname van de BAS Group-ketens in één klap de grootste telecomretailer van Nederland met bijna 350 winkels. Het bedrijf verraste in april al met de overname van een 83%-belang van Phone House Nederland van het toenmalige Britse moederbedrijf Dixons Carphone.

Achter Relevant Holdings zit een groep Nederlandse investeerders, aldus een woordvoerder die ze niet bij naam wil noemen. Eén daarvan is in ieder geval rvc-voorzitter Henk Kamsteeg, die in de jaren negentig aan de wieg stond van de ketens Belcompany en T for Telecom.

Kamsteeg werkte voor de overnames al aan een nieuwe keten van belwinkels onder de naam Optie1. Die telt volgens de woordvoerder nu bijna zeventig winkels en er worden er binnenkort meer geopend. Die winkels openen de deuren in de regel in kleinere steden, waar Phone House geen winkels heeft.

Bewogen historie

De betrokken elektronicaketens hebben een bewogen geschiedenis. In 2011 gingen Dixons en zusterbedrijf Dynabyte bijna failliet. Ze werden gered door BAS Group, dat al eigenaar was van de computerwinkels van MyCom. Dynabyte-winkels werden gesloten of omgebouwd naar MyCom. In 2013 werden ook de winkels van iCentre overgenomen, maar in 2014 kwam BAS Group zelf in de problemen.

Voor de overname van de BAS Group-onderdelen is nog goedkeuring nodig van de toezichthouders ACM en AFM.

Bron: http://fd.nl/ondernemen/1122425/phone-house-eigenaar-neemt-dixons-en-mycom-over