Crematorium Weerterland
Crematorium Weerterland

Vrijdag 25 september waren bestuurders uit gemeenten in de regio, zowel Nederland en België uitgenodigd om een kijkje te komen nemen (zie foto). Immers het nieuwe crematorium heeft een regionale karakter. Vanwege het recente overlijden van de oprichter van het bedrijf, Michel van Deursen, koos de familie Van Deursen voor een ingetogen opening.

De belangstelling voor het nieuwe crematorium Weerterland in Weert is groot.
Vele collega uitvaartondernemers zijn al komen kijken. En niet alleen dat; zij hebben er al direct plechtigheden en crematies geregeld. Naar verwachting zullen per jaar ongeveer 500 crematies plaatsvinden, met en zonder aulaplechtigheid.
De grote belangstelling is niet zonder reden, want het moet gezegd; Crematorium Weerterland is werkelijk prachtig geworden. Alles klopt; de materiaalkeuzes, de indeling van de ruimtes, de ruimtelijke aula, de Coffee-lounge cq koffiekamer. En niet te vergeten het licht dat overal naar binnen komt waardoor de sfeer van openheid wordt benadrukt.

Jong management
Wat nog meer opvalt is het management dat wordt gevormd door twee jonge dames van 24 en 21 jaar. In de meeste gevallen zou de jonge leeftijd in relatie tot deze functie vraagtekens oproepen. Maar in het geval van Chayenne en Blossom van Deursen, klopt ook dit in het geheel. De dames hebben het vak met de paplepel ingegeven gekregen door hun vader Williamme van Deursen, ook bekend van de gelijknamige uitvaartonderneming in Weert. Hij nam het bedrijf weer over van zijn eigen vader. Williamme: “Veel mensen in deze regio kennen ons van het uitvaartcentrum. Wij hebben de laatste jaren de vraag naar een crematorium in de regio duidelijk zien toenemen. We zijn er dus zeer content mee dat we nu ook deze dienstverlening binnen een zelfstandige onderneming kunnen aanbieden. En uiteraard kijk ik steeds over de schouders van mijn dochters mee om altijd aan alle verwachtingen te kunnen voldoen en op de juiste wijze de regie te voeren.’

Onderscheidend vermogen
In alle voorbereidende gesprekken was er steeds een duidelijke rode draad en dat was dat het nieuwe crematorium voor iedereen moet zijn: Chayenne van Deursen: ‘ Wat we vooral willen bereiken is dat mensen hier een afscheid van een dierbare precies zo kunnen invullen zoals ze dat zelf willen. Dat geldt voor de uitvaarten van Van Deursen Uitvaartverzorging, maar net zo voor de uitvaarten van collega uitvaartondernemers.’ In veel crematoria zie je dat diverse families in het gebouw zijn, in de hal, in de aula en in de koffiekamer. Blossom van Deursen: ‘ Dat willen wij niet. Hier is altijd maar één familie met overige belangstellenden in het gebouw. Zij kunnen de beschikbare tijd zelf bepalen, maar vooral ook zelf indelen. Men heeft dus meer tijd, meer privacy en meer eigen inbreng ten aanzien van bijvoorbeeld muziek en catering. Uiteraard altijd in overleg, maar wij zijn zeer flexibel en gaan waar mogelijk mee in de ideeën die men heeft om een passend afscheid te maken. ’’

Bij alle facetten van de indeling en de inrichting van het gebouw is geprobeerd tot in detail gemak en comfort te bieden. Zo is de hoofdingang te gebruiken, maar des gewenst ook de achteringang. De aula is snel geschikt te maken voor kleinere en ook heel grote gezelschappen. Voor kinderen is een speciale ruimte ingericht zodat zij wat afleiding hebben en niet storend hoeven te zijn tijdens een plechtigheid. In deze ruimte kan degene die op de kinderen let evengoed de dienst blijven volgen op een tv scherm. In de Coffee-lounge en de entree is de plechtigheid eventueel ook via schermen te volgen mochten alle 220 zitplaatsen bezet zijn.

Open dagen
Op 4 oktober en 1 november zijn er open dagen in Crematorium Weerterland.