50 jaar Risse Groep - Passie voor mens en werk
Passie voor mens en werk

logo - Risse Groep 50 jaar

De Risse is een mensenbedrijf bij uitstek.
Die mensgerichtheid zit in het DNA van de Risse. Al 50 jaar aandacht voor de ander, weten wat hij nodig heeft en helpen waar het moet.

“Ik sta voor mijn medewerkers: wij komen op voor onze mensen als dat nodig is. Wij staan ook achter onze mensen en geven ze op het juiste moment net even dat steuntje in de rug. En wij staan naast onze mensen. Gelijkwaardig, als partner. Pal voor, achter en naast onze mensen. Dat is De Risse”, stak Jan Karel Jobse, directeur van Risse Groep van wal tijdens de viering van het 50-jarig jubileum op 4 juni jl. in het Franciscus Huis Weert en Paterskerk in Weert. Konnekt’os, het gelieerde MVO-platform, vierde in de luwte zijn 3-jarig bestaan mee.
“Waar wij nooit kunnen staan is op hun plek. Mensen kunnen zich alleen zelf ontwikkelen. Wij kunnen wel de maximale omgeving, ondersteuning of prikkels geven om hun ontwikkeling te stimuleren.”

Brede steun
Risse Groep is 50 jaar geleden opgericht om mensen precies dat te bieden waar zij het meest van nodig hebben: ondersteuning, vertrouwen, bemoediging, veiligheid. “Dat zijn onze ongeschreven kernkwaliteiten”, aldus Jobse.
Het bedrijf is in 50 jaar veranderd van een ‘productiebedrijf’ naar een ‘netwerkorganisatie’ die een brede doelgroep van mensen naar een goede plek begeleidt. Een andere drastische verandering is het aantal medewerkers. Werd in 1965 begonnen met circa 140 medewerkers, nu zijn er circa 850 dienstverbanden. “ Het mooiste van 50 jaar Risse Groep is de brede steun die we ontvangen van ondernemers en bedrijven in de regio. Want wij zijn niet langer een beschutte omgeving in het hoekje van de samenleving. Risse Groep is een open organisatie die midden in de maatschappij staat. Die ongeschreven kernkwaliteiten van De Risse – ondersteuning, vertrouwen, bemoediging en veiligheid – worden geboden door ondernemers. Ook aan de mensen die tot voor kort achter de ‘beschutting’ werkten.”
Die band heeft uiteenlopende verschijningsvormen. Jobse somt op: Risse, Konnekt’os, Werk.Kom, de joint-ventures Businesspost, Risse-Westrom Groen of Westrom-Risse Facilitair en samenwerkingsverbanden met o.a. PSW. “De afgelopen jaren is er veel aan die vormen veranderd en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Maar de ondernemers blijven hun commitment uitspreken.”

Participatiewet
Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te plaatsen bij het reguliere bedrijfsleven, nu er geen instroom meer is in de WSW. Instrumenten die gemeenten daartoe van de rijksoverheid hebben gekregen zijn o.a. loonkostensubsidie en een no
risk-polis voor de ondernemer in geval van ziekte van de werknemer. Werkgeversorganisaties en overheid hebben in het kader van de Participatiewet een banenafspraak gemaakt.
Zij creëren samen de komende jaren 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Wordt de banenafspraak niet gerealiseerd, dan zou vanaf 2017 een quotum opgelegd kunnen worden: 5% arbeidsbeperkten in organisaties met meer dan 25 medewerkers.

Kansen bij nieuwe bedrijven
Jan Karel Jobse: “Het economisch succes van je eigen regio bepaalt het succes om plekken te vinden waar we onze mensen kunnen plaatsen. De komst van nieuwe bedrijven naar de regio juichen we van harte toe. We zien dat bedrijven die hun productie in het verleden hebben uitbesteed naar het Oostblok of het Verre Oosten langzaam op hun schreden terugkeren. Daar liggen mooie kansen.”

Uitdaging
Niet alleen de vormen veranderen, ook de inhoud. De invoering van de Participatiewet betekent dat de instroom van WSW’ers opdroogt. Volgens Jobse met 5% per jaar. Maar de doelgroep verdwijnt niet door wetgeving.
En dat blijft volgens Jobse een bron van zorg: mensen aan de kant laten staan is maatschappelijk onacceptabel. “De Participatiewet is een uitdaging”, stelt hij. “En ik bedoel ‘uitdaging’ niet als eufemisme voor ‘probleem’. Het is een echte uitdaging voor werkgevers om deze doelgroep in te passen in hun bedrijf en om deze mensen op maat te kunnen begeleiden.”
Bij veel ondernemers heerst nog onwetendheid over de Participatiewet. “Daarom zetten we onze mensen ook in bij events van Konnekt’os, zoals het 50-jarig jubileum. Ondernemers kunnen dan ter plekke zien wat ze in hun mars hebben. De drempel die ondernemers voelen is: wat kost het me aan begeleidingscapaciteit? Niet alleen de ondernemer moet overtuigd zijn, ook de werkleider die er direct mee te maken heeft. Bij die uitdaging kan De Risse helpen en bedrijven ontzorgen. En dat doet ze met passie.
“Daarom hebben we de passie in ons jubileumlogo gezet: om het niet te vergeten. Want onze mensen tonen lef door stappen te zetten en eigenwaarde te creëren; ondernemers tonen lef door voor, achter en naast onze mensen te gaan staan.”

Risse Groep naar De Efteling
Op dinsdag 21 april jl. vierde Risse Groep haar 50-jarig jubileum alvast met haar medewerkers in De Efteling. Een schitterend feest, mede door de inzet van alle medewerkers, inleners en leidinggevenden.
Jan Karel Jobse: “Op zo’n dag zie je precies wat De Risse in essentie is. Zonder dat iemand erom vraagt, helpt iedereen elkaar. Spontaan worden collega’s in een rolstoel geholpen en de hele dag bijgestaan. Aandacht voor elkaar. Dat is het DNA van De Risse.”

Risse Groep naar De Efteling
Risse Groep naar De Efteling

Konnekt’os verbindt
Konnekt’os is het platform van en voor bedrijven dat kansen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij deze bedrijven centraal.
Circa 95 aangesloten bedrijven steken hun nek uit voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Zij doen dat direct door in hun bedrijf mensen aan te stellen, door hun netwerk open te stellen of door inpakwerk, groenonderhoud of schoonmaakwerk uit te besteden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via netwerkevents slaat Konnekt’os een brug tussen Risse, Werk.Kom en de markt. Tijdens de events kunnen ondernemers kennis en ervaring uitwisselen en good practices delen. Medewerkers van De Risse verzorgen de ontvangst en catering en doen op die manier waardevolle werkervaring op.

Jubileumkunstwerk gemaakt door Risse-talenten

Tijdens het jubileumevent op 4 juni kreeg Risse Groep ter ere van haar 50ste verjaardag een uniek kunstwerk aangeboden door het bestuur van De Risse.
Het prachtige verbronsde beeld, gemaakt door Risse-talenten Woutje Hoeben en Corry Baltes onder begeleiding van Annemarie Verheijen, kunstdocente van RICK, staat symbool voor een medewerker van
Risse Groep die in z’n kracht staat. Een trotse Jan Karel Jobse mocht het beeld in ontvangst nemen.

Jubileumkunstwerk gemaakt door Risse-talenten
Vlnr: Jan Karel Jobse, Woutje Hoeben, Corry Baltes
DELEN
Vorig artikelRetailers droom
Volgend artikelMensen die ervoor gaan!