Toptriathlon tot 2024 in Weert

SWIM-BIKE-RUN

De stichting Stadstriathlon Weert heeft ambitieuze plannen. Ze wil de komende tien jaar –tot 2024- garant staan voor de organisatie van een jaarlijkse (inter)nationale triathlonwedstrijd in Weert. Dit jaar vindt op 29 t/m 31 mei het tweede Nederlands kampioenschap OD (Olympic Distance) plaats. Naast de 2e Divisie start voor het eerst ook de 3e Divisie in Weert. Naast de verschillende divisies zijn ook honderden recreanten welkom om zich te bewijzen binnen de triathlonwereld.

Het EK triathlonevenement van 2014 in Weert was van grote klasse. Dat vond ook de Nederlandse Triathlonbond (NTB). Het unieke parcours in en langs de Zuid-Willemsvaart is overzichtelijk, compact en dicht tegen het stadscentrum gelegen, waardoor over publieke belangstelling geen klagen was. “Het is een uniek klaverblad en het publiek kan alles zien,” aldus voorzitter Wilfried Weekers van de in november 2014 opgerichte stichting. “Vertrek en finish komen op één punt samen op het Bassin. Vaak liggen de diverse onderdelen van een triathlon ver uit elkaar. In Weert is er bovendien voldoende parkeergelegenheid, horeca en een VIP-dorp. Ook voor de sponsorwerving is het een goed concept.” In overleg met de NTB komen de komende tien jaar wedstrijden voor de Europese en Internationale Triathlon Union (ETU en ITU) naar Weert. Met die toezegging van de NTB op zak nam de stichting contact op met de gemeente Weert, provincie Limburg en Rijkswaterstaat voor de financiering en vergunningen.
“De NTB is gecharmeerd van het Weerter concept en de ambities van de stichting”, aldus Weekers. “Limburg is bij uitstek een triathlonprovincie. In Sittard is het nationaal trainingscentrum gevestigd. Samen met de bond zijn wij bezig om een regionaal opleidingscentrum naar Weert te halen. Een aantal dingen komt daardoor bij elkaar: we hebben een gezonde triathlonvereniging, een professionele organisatie, de structuur van de Loot-scholen, een regionaal trainingscentrum en een gemeente die sportieve ambities promoot”, aldus Weekers.

Jeugd centraal
De jeugd staat centraal in de ambities van de stichting. Er zullen dit jaar ongeveer 400 schoolkinderen van basis- en voortgezet onderwijs op vrijdag aan het evenement deelnemen. De scholen hebben vorig jaar gezien wat het is en zijn nu ook enthousiast. “De leerlingen hoeven overigens niet het water in; zij doen een duathlon: run-bike-run”, aldus bestuurslid John Jacobs.
Zaterdag is gereserveerd voor de recreanten die een kwart triathlon afleggen, terwijl op zondag de deelnemers voor het NK Olympic Distance aantreden: 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer rennen. Vanaf 2016 en volgende jaren vinden er eveneens wedstrijden plaats voor de Europese Premium Cup en vanaf 2020 van de International Triathlon Union. “In Weert komen veel categorieën aan de start. Dat brengt leven”, vindt Jacobs. “Vergelijk je dat met de Wolds Series, waarvan er één in Rotterdam wordt gehouden, dan praat je over één wedstrijd van tien uur waar je ook nog eens 1,2 miljoen euro voor moet neerleggen. Rotterdam levert de vrijwilligers en alle materialen worden ingevlogen. Dat geldt ook voor de Iron Man in Maastricht, waarvoor de organisatie circa 4 ton op tafel gelegd. Afgezien van het feit dat we het geld niet hebben, staan wij er zo ook niet in. We willen ieder jaar stappen zetten en doorgroeien.” Het ultieme toetje moet een tweede triathlon event worden in de vorm van een T-Natura, een spectaculaire triathlon off the road. “Dat past helemaal in de uitstraling van Weert als groenste regio van de wereld.”
Niet alleen de NTB, ook de ETU is geïnteresseerd in Weert. Weekers: “De Europese bond kent veel wedstrijden in Oost- en Zuid-Europa en wil graag uitbreiden naar West-Europa. Ook zij was erg tevreden over de gastvrijheid en de geboden faciliteiten in 2014. Bijkomend voordeel voor de regio is dat die atleten, begeleiders en officials allemaal al een week van te voren arriveren en gebruik maken van de regionale accommodaties. En wanneer we in zee gaan met de ITU wordt het allemaal nog een dimensie groter.”

Er zullen dit jaar ongeveer 400 schoolkinderen van basis- en voortgezet onderwijs op vrijdag aan het evenement deelnemen

Vrijwilligers
De organisatie steunt op circa 250 vrijwilligers van veelal lokale verenigingen. Het budget is begroot op 75.000 euro. Daarvan nemen gemeente en provincie elk 15.000 euro voor hun rekening. Het overige komt uit sponsoring en inschrijfgeld. Wanneer de stichting vanaf 2016 met de NTB én ETU in zee gaat, gaan de kosten omhoog, uiteindelijk oplopend tot 300.000 euro. “We hopen en rekenen er eigenlijk op dat de Provincie ons ondersteunt om dit stuk sportpromotie, dat wij helemaal faciliteren, binnen te halen. Daarnaast willen we de sponsorbasis verbreden door op de recreatieve zaterdag de grootste traithlonbedrijvencompetitie van Nederland te organiseren. We hopen de gunfactor van de bedrijven te krijgen. Maar het is zeker dat we er samen met de Singelloop, de Colour Run en de koopzondag in Weert een bruisend sportief weekend van kunnen maken”, verklaart Jacobs.
Hoofdsponsor Midden-Limburg Actueel brengt de wedstrijden livestream in beeld. In 2014 leverde dat in totaal ruim 30.000 kijkers op. Het publiek dat de wedstrijden volgt, kan op grote schermen de deelnemers volgen. “We zijn niet op zoek naar één grote sponsor”, licht Weekers toe. “Liever honderd kleine, dan één grote. Daardoor creëer je meer maatschappelijk draagvlak en versterk je de continuïteit.”