Met de nieuwe kabinetskoers krijgt innovatie een centrale plek in de agrosector. Dat is goed nieuws. Niet alleen voor de Limburgse boeren en tuinders, maar voor álle ondernemers. Want innovatie in de agrosector kan een vliegwieleffect veroorzaken. Een stad als Venlo, die al bekend staat om haar pioniersgeest, is een vruchtbare bodem voor kruisbestuiving tussen land- en tuinbouw, high-tech kennisbedrijven en logistieke kracht.

Kijk naar wat er gebeurt op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Daar, op een steenworp afstand van de weilanden en kassen, wordt gewerkt aan oplossingen die het verschil gaan maken. Slimme sensoren die de groei van gewassen nauwkeurig meten, datagedreven irrigatiesystemen die waterverbruik optimaliseren, robotisering en innovatieve verpakkingen die ervoor zorgen dat onze producten vers en duurzaam in de schappen belanden. Het zijn stuk voor stuk innovaties die niet alleen de boer helpen, maar een hele keten van bedrijven activeren. Van de tech-startup die de software bouwt tot de logistieke bedrijven die zorgen dat alles op tijd bij de klant komt.

Hier komt die kruisbestuiving echt tot leven. De innovaties die in de land- en tuinbouw ontstaan, vinden hun weg naar andere sectoren. Denk aan de maakindustrie, die profiteert van nieuwe technieken. Of de logistiek, die steeds meer vraagt om slimme, duurzame oplossingen. Venlo ligt niet voor niets op het snijpunt van agro en logistiek. Dat maakt deze regio uniek.

Wat betekent dit voor ons als ondernemers? Het biedt kansen. Kansen om samen te werken, kennis te delen, nieuwe markten te betreden. Innovatie gaat niet alleen over technologie, maar ook over mentaliteit en mindset. Innovatie komt voort uit de durf om de dingen anders te doen, om te kijken naar wat mogelijk is in plaats van wat altijd al zo was. En dat is precies waar ondernemend Venlo goed in is: niet afwachten, maar aanpakken. Daar ligt de kracht van de regio. Ze verbindt sectoren om samen te werken aan een slimme en duurzame toekomst. Of je nou met je handen in de aarde zit, of aan het toetsenbord: Venlo is er klaar voor.

Bas Boots
Directeur Limburgse Land- en Tuinbouwbond
lltb.nl