‘Het is goed om een nieuwe toekomst te geven aan historische plekken’

Joni Sloesen is eigenaar van restaurant Sober. In deze formule komen drie passies van de 28-jarige Venlonaar samen: een restaurant, een moestuin plus het wijndomein Zavel met ruim 6.000 stokken: 300 in Tegelen en bijna 6.000 op de grote wijngaard in Baexem. Voldoende reden om hem te nomineren voor de Talent Award. 

Sloesen wordt bijgestaan door zijn compagnons Peter Bogema (restaurant) en Arno Janssen (wijndomein). Beide bedrijven zijn gevestigd in en rondom de voormalige keramiekfabriek van zijn opa in Tegelen. “Deze plek is onderdeel van onze familie en er schuilt voor mij veel gevoel in deze plek. Mijn opa is hier op zijn 14e begonnen als klerk in machinefabriek Mulder. Later heeft hij het pand gekocht voor zijn eigen bedrijf, Keramische Industrie Limburg. Mijn vader heeft hier inmiddels al vele jaren het atelier, de showroom plus magazijn van zijn keramiekproducten. De productie vindt plaats in Lelystad en Portugal. Eigenlijk voelde het zelfs als een plicht hier te beginnen. Veel jonge mensen verlaten Tegelen; dat heb ik zelf ook gedaan. Maar kijk eens naar de mogelijkheden die we hier hebben. Het is goed om een nieuwe toekomst te geven aan historische plekken als deze.”

Van eerste tosti tot sommelier
Eigenaar, tuinman, wijnmaker, administrateur en sommelier. Zomaar een aantal functies en taken die Sloesen oplepelt als hij over zijn dagelijkse werkzaamheden praat. En het begon ooit, op 7-jarige leeftijd, met het maken van een tosti. Hij lacht bij het oprakelen van deze herinnering. “Na de kaas en ham dacht ik: er moet nog wat speciaals op. Ik zag een potje kruiden staan en smeerde dat op het brood. Het bleek gedroogde tijm te zijn en het smaakte heerlijk. Ik kreeg lol in het maken van gerechten. Zo is het idee ontstaan om kok te worden.” Het plan kwam echter nooit concreet van de grond. Hij startte weliswaar met een studie op de hogere hotelschool in Breda, maar als enige student koos Sloesen nooit voor een bijbaantje of stage als kok. “Tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika en het bezoeken van wijngaarden is de passie voor wijn ontstaan. “Ik kreeg een baantje in een wijnwinkel, ging er veel over lezen, bezocht proeverijen en koos voor een afstudeerstage bij Chateau Amsterdam. Daar leerden ze mij alles over de productie van wijn en de hele commercie eromheen. Het was toen nog een start-up, ik leerde er tevens hoe je een bedrijf opzet.”

‘Soms lukt iets, soms niet. En wie blijft volharden in zijn doel, komt er twee keer zo sterk uit.’

Tijdcapsule
Na een stage in Duitsland realiseerde Sloesen zich dat in Venlo nog geen eigen wijndomein gevestigd was. Bovendien heeft hij een geheel eigen visie op het maken van wijn ontwikkeld. “Ik zeg niet dat onze wijn beter is, wel anders. Goede wijn ontwikkelt zich in een soort van tijdcapsule. Diverse factoren bepalen de smaak. Vroeg of laat rijpend, een dikke of dunne schaal, de bodem, het klimaat, de locatie et cetera. Daarin schuilt de magie. Wij proberen zo min mogelijk te sturen. Het natuurlijke proces is voor mij heel belangrijk. Bijna alle producten die wij in onze gerechten gebruiken zijn afkomstig uit eigen streek of eigen tuin. Dat past bij het concept. Wij wilden reuring veroorzaken en volgens mij zijn we daarin geslaagd.”

Ondernemerschap
Over het ondernemerschap zegt Sloesen: “Ik ben iemand die houdt van aanpakken. Tijdens de realisatie van onze plannen waren er de nodige uitdagingen : uitstel, corona, tegenwerking. Toch bevalt het ondernemerschap mij goed. Het zorgt voor veel vrijheid. Ja, er zijn zeker de nodige hectische momenten of dagen. Als ondernemer ben je nooit klaar. Er moet altijd wel iets gebeuren. Geld is niet mijn drijfveer. Dit is een passie. Het team staat elke dag voor ons klaar, hoe lastig het ondernemerschap soms ook is. Ik heb ondervonden dat aan elke fase een einde komt. Ook aan moeilijke tijden. Dat is dan direct een prima voorbeeld van omdenken. Ik heb geleerd om los te laten. Voor mij is de weg er naar toe net zo belangrijk als het einddoel. En je kunt dat doel op verschillende manieren bereiken. Soms lukt iets, soms niet. En wie blijft volharden in zijn doel, komt er twee keer zo sterk uit.”

www.sober-zavel.nl/restaurant-sober

Tekst: Rob Buchholz • Fotografie: Bram Becks