Bart Maes

Met de voortdurende groei van chipmachinefabrikant ASML wordt de Brainportregio steeds prominenter op de economische kaart. Deze groei brengt niet alleen voordelen voor Veldhoven en Eindhoven, maar ook voor omliggende steden zoals Weert. Terwijl ASML zijn personeelsbestand uitbreidt en de regio een magneet voor talent blijft, ontstaat er een unieke kans voor Weert om te profiteren van deze dynamiek.

ASML’s expansieplan voorziet in een verdubbeling van het aantal werknemers in de regio, wat neerkomt op ongeveer 40.000 mensen die naar werk pendelen, woonruimte zoeken en hun leven hier willen opbouwen. Deze toestroom van hoogopgeleid personeel en jonge gezinnen biedt kansen voor steden als Weert. Als aantrekkelijke woonplaats met goede voorzieningen, kan Weert een deel van deze nieuwe inwoners verwelkomen.

Een groeiende populatie betekent meer vraag naar woningen, diensten en retail. Jonge gezinnen zullen zich vestigen in Weert, wat leidt tot een verhoogde vraag naar scholen, kinderopvang en recreatieve voorzieningen. Dit biedt lokale ondernemers een kans om te profiteren van de economische impuls. Het winkelcentrum profiteert van nieuwe klanten, wat een positief effect heeft op de lokale economie.

Weert heeft ook een sterke basis in de maakindustrie, met veel toeleveranciers die al in de regio gevestigd zijn. De groei van ASML zal ongetwijfeld leiden tot een verhoogde vraag naar producten en diensten van deze toeleveranciers. Dit betekent meer werkgelegenheid en economische groei binnen de stad zelf. Bedrijven kunnen gebruik maken van de nabijheid van een gigant als ASML en de synergiën die ontstaan door samenwerking in de keten.

De ontwikkelingen in de Brainportregio bieden Weert een unieke kans om zich te positioneren als een cruciale speler in deze groeiende economische hub. Door proactief te investeren in huisvesting, infrastructuur en lokale voorzieningen kan Weert zich klaarmaken om een thuis te bieden aan de nieuwe inwoners en tegelijkertijd de lokale economie te versterken.

Weert staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk van welvaart en groei, aangedreven door de ontwikkelingen in de Brainportregio.

Bart Maes
Uitgever Art-is mediagroep