Na een gezamenlijke inspanning van Museum van Bommel van Dam en de gemeente Venlo is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst en design van Noord-Limburg eindelijk weer geopend. Sinds 5 september kunnen bezoekers het museum op zijn nieuwe locatie aan de Keulsepoort ontdekken en zich veelvuldig laten verrassen.

Het nieuwe museumgebouw is een icoon en als destinatie meer dan de moeite waard. Dit voormalige monumentale postkantoor is gerenoveerd naar een ontwerp van architectenbureau BiermanHenket en in het ontwerp zitten subtiele verwijzingen naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Zo is zowel de gevel van de nieuwe parkentree als de buitenkant van het opvallende venster gebaseerd op de structuur van enveloppen. Deze ‘Duikbril’ is niet alleen een nieuw stadsicoon, maar biedt ook een fantastisch uitzicht op de binnenstad.

Highlights in het interieur
De begane grond van het museum vormt een soort marktplein met de museumentree en -shop, museumcafé De Posterij en de Bonnefanten Kunstuitleen. Een grote glazen wand geeft al een inkijkje in de tentoonstelling in de benedenzaal.

Op de eerste verdieping bevindt zich de Jacques en Ellen Scheutenzaal, de grootste tentoonstellingsruimte. Daarnaast ligt het auditorium, met een speciaal daarvoor ontworpen linoleumvloer en -kunstobject van kunstenaar en vloerontwerper Michiel van Nieuwland van Forbo Flooring Systems.

De zolderverdieping is een flexibele ruimte voor workshops, educatie en vrijwilligers en is, net als het ‘marktplein’ en de benedenverdieping, vrij toegankelijk zonder entreekaartje. Naast het panoramavenster van de Duikbril is ook het dakterras, waarvoor kunstenaar en botanist Stefan Cools en zijn partner landschapsontwerper Sandra van den Beuken een installatie ontwerpen, hier absoluut de moeite waard.

Maarten en Reina van Bommel – van Dam
Op de benedenverdieping bevindt zich de Stijlkamer, waar oprichters Maarten en Reina van Bommel – van Dam tot leven komen door middel van een virtual reality technologie, die voor het museum is ontwikkeld door Lagotronics Projects. In hun woonkamer vertellen Maarten en Reina over hun gezamenlijke passie voor kunst verzamelen en het ontstaan van het museum. De Stijlkamer ligt naast het depot, waar de gehele collectie binnenkort naartoe verhuist. Vanaf zitelement PATCH!, een ontwerp van Kiki van Eijk in samenwerking met Leolux, kun je het depot inkijken en luisteren naar de ontstaansgeschiedenis van het museum.

Openingstentoonstellingen
Museum van Bommel van Dam opent met twee tentoonstellingen. Op de begane grond de allereerste overzichtsexpositie van het geëngageerde design duo Atelier NL. Earth Alchemy – 15 Years of Digging laat de verhalen van grondstoffen, hun oorsprong en de talloze mogelijkheden voor de toekomst zien. Een tentoonstelling die perfect past in de lijn van duurzaamheid en sociaal-maatschappelijk engagement in hedendaags design.

Op de eerste verdieping krijgt de bezoeker een inkijkje in de eigen museumcollectie. De jubileumtentoonstelling 50 jaar Museum van Bommel van Dam laat een dwarsdoorsnede zien van de bijzondere collectie. Dat doet het museum met werk van (inter)nationaal bekende kunstenaars, onder wie Armando, Rineke Dijkstra, Erwin Olaf, Hokusai en Robert Rauschenberg.

Maatschappelijk bewustzijn
Het museum heeft niet alleen een nieuw gebouw, maar slaat ook inhoudelijk een nieuwe weg in. Als euregionaal museum voor moderne en hedendaagse kunst staat Museum van Bommel van Dam midden in de maatschappij. Wat houdt mensen bezig en hoe kun je daar door middel van tentoonstellingen, activiteiten en projecten op inspelen? Het museum zoekt hierin naar verbindingen met alle lagen van de samenleving. Moderne en hedendaagse kunst is het middel om die verbindingen tot stand te brengen. Op deze manier draagt Museum van Bommel van Dam bij aan de maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling van Venlo en de rest van de regio.