Het pak dient aan te sluiten op de lichaamsbouw. Dit is het nadeel van confectiepakken; of de broekspijpen zijn te lang of het colbert zit te strak en kan moeilijk dicht. Een maatpak is dikwijls een stuk prijziger.

Zo hoort het
Broekspijpen dienen bij je schoenen uit te komen. Aan de achterkant hoort de broekspijp net boven de hak te eindigen. Een goed colbert past precies op de schouders. De mouwlengte is correct indien de mouw de handpalm raakt als de armen langs het lichaam worden gehouden.

Kleur en stof
Pakken zijn in vrijwel alle kleuren te vinden. Voor een mooi pak voor meerdere gelegenheden kun je kiezen voor een neutrale kleur, zoals donkerblauw, antraciet of grijs. Met een stropdas kan kleur aangebracht worden. Zorg dat het overhemd een harmonie vormt met het geheel.

De schoenen en sokken
Zwarte, donkerbruine en donkerblauwe schoenen passen meestal doorgaans het beste bij een donker pak. Kies altijd voor zwarte sokken.

Personal branding
Als man is de keuze beperkt. Correcte kleding betekent dat je een pak met stropdas draagt. Zorg hierbij voor goed gepoetste schoenen met sokken in de kleur van de schoenen of pantalon. De broekriem is netjes en subtiel, net als de stropdas. Kleding is een onderdeel van personal branding. Met de juiste kleding leg je nadruk op kwaliteiten en onderscheid je je van anderen. Dit dient in overeenstemming te zijn met de kledingvoorschriften van je beroep of bedrijf. Henk ter Horst geeft een persoonlijk kleding- en kleuradvies. Dit kan wel eens een goede investering zijn!

Het pak heeft een mannelijke, zakelijke en chique uitstraling. Het pak is bij uitstek een outfit die zorgvuldig en met precisie uitgekozen moet worden: goede pasvorm en het juiste materiaal en kleur. Kleren maken de man betekent niet voor niets ‘iemands kleding bepaalt het aanzien dat hij krijgt’.