Het middelbaar beroepsonderwijs is de motor van onze economie. Weert mag dan ook trots zijn op Gilde Opleidingen. De MBO-instelling leidt niet alleen jongeren van 16 tot 23 jaar op, maar schoolt de vakmensen ook tijdens hun carrière bij met cursussen en maatwerktrajecten. Sectordirecteur Mick Waulthers roept daarom ondernemers op: vertel ons waar jullie en de medewerkers behoefte aan hebben en wij zorgen voor betaalbare scholingstrajecten op maat.

Stel. Je bent eigenaar van een kleine kledingzaak in de binnenstad van Weert. Je hebt een verkoper en een manager retail in dienst. Dit zijn twee MBO’ers die representatief, commercieel en breed inzetbaar zijn. Eigenlijk ben je als werkgever zeer tevreden over je medewerkers.
Maar wanneer er weer eens een Duitser of Franstalige Belg door de kleding-rekken snuffelt, weten de medewerkers niet hoe deze buitenlandse klant aangesproken wenst te worden. Een gemiste kans. Keer op keer.

NAAM Mick Waulthers BEROEP Directeur sector economie van Gilde Opleidingen (Weert, Roermond, Venlo en Venray) GEBOREN OP 11-3-1959in Geleen WOONT IN Nederweert-Eind GETROUWD met Paddy VADER VAN Ruud, Sander en Birte HOBBY’S Vrijwilliger bij het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof en voorzitter RvT RICK.

Leven lang leren
“Dit is een voorbeeld uit de praktijk waar Gilde Opleidingen in het kader van een leven lang leren een bijdrage kan leveren”, zegt Mick Waulthers, sectordirecteur economie bij Gilde Opleidingen. “Er zijn waarschijnlijk meerdere ondernemers die deze situatie kennen uit de dagelijkse praktijk. Er spelen tal van HR vraagstukken voor de toekomst waar interne scholing en training een antwoord op kan zijn. En als de kleinere ondernemer het niet alleen op kan pakken, zoeken we naar een gebundelde aanpak voor de Weerter ondernemers.”

Die gemeenschappelijkheid biedt kansen. Als werkgevers de koppen bij elkaar steken en vaststellen waar zij behoefte aan hebben, kan Gilde Opleidingen vervolgens cursussen op maat aanleveren. Mick: “Gilde Opleidingen staat voor vakinhoudelijke opleidingen die gericht zijn op een wereld die continue in verandering is. Dat betekent dat een verkoper, bedrijfsadministrateur of medewerker ICT ook nadat hij of zij het diploma heeft behaald, scholing moet blijven krijgen. Juist gedurende de loopbaan is dat belangrijk, want dan begint het vak pas.”

Commercieel Yannick Gildeopleidingen

Cursussen op maat
Gilde Opleidingen verzorgt al op diverse locaties dit soort scholingstrajecten. Bijvoorbeeld in opdracht van het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond. Daar heeft Gilde Opleidingen op verzoek van de winkeliers geïnventariseerd waar zij behoefte aan hebben. Op welke punten zijn er verbeteringen te boeken? Mick: “Nadat dat in kaart gebracht was, hebben wij onder de noemer Retail & Business Academy samen met het DOC vijftien cursussen ontwikkeld. Die variëren van ‘Chinees op de werkvloer’ tot ‘hostmanship’ en ‘sales techniques’. De in totaal 1500 medewerkers die bij de verschillende winkels, die deel uitmaken van het Designer Outlet Center werkzaam zijn, volgen of hebben deze cursussen gevolgd. Een win-winsituatie. Want de medewerkers blijven zich ontwikkelen en de winkeliers kunnen hun klanten beter bedienen.”

Betekent dit dat de medewerkers nu vloeiend Chinees moeten kunnen praten? “Natuurlijk niet”, zegt Mick. “Maar je ziet dat er in Roermond veel Chinezen komen en daar moet je wel op kunnen inspelen. Het is een groot voordeel als medewerkers de klant kunnen begroeten en weten wat er in de Chinese cultuur wordt gewaardeerd en wat niet.”

Detailhandel Denise Gilde Opleidingen

Oproep aan ondernemers regio Weerterland
Mick wil ook voor de Weerter binnenstad een dergelijk project van de grond krijgen. “Het begint ermee dat bedrijven bij ons aangeven tegen welke problemen zij aanlopen in de praktijk. Hierbij wil ik dan ook een oproep doen aan de ondernemers in het Weerterland om samen te komen. Dat kunnen de ondernemers uit de binnenstad zijn, maar ook accountantskantoren of beveiligingsbedrijven. Hoe meer ondernemers uit een bepaalde sector tegelijk, hoe beter. Geef aan waar jullie behoefte aan hebben en wij bekijken welke cursussen we kunnen aanbieden.”

De prijs is vaak niet de hobbel, stelt Mick: “Wij zijn een overheidsinstelling en geen commerciële instelling. In vele gevallen kunnen medewerkers gebruik maken van aantrekkelijke regelingen.”

www.gildeopleidingen.nl

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck | Wesley Hegge