De wereld van het internet verandert logistieke stromen. We kopen via ons beeldscherm of mobieltje. Pakjes vliegen de wereld over. Daardoor neemt de vraag naar grote logistieke distributiecentra toe. Maar grote logistieke kavels in Zuidoost-Nederland zijn schaars. Weert biedt op Kampershoek 2.0 een drietal grote kavels aan op een direct aan de A2 gelegen bedrijvenpark. Daarnaast is er op zowel Kampershoek 1.0 als De Kempen nog een kavel vrij van circa 2,5 hectare.

Kampershoek 2.0
Bedrijvenpark Kampershoek 2.0 ligt direct aan de A2, een van de drukste snel wegen van Nederland. Voor bedrijven is het 70 hectare grote bedrijvenpark een strategisch gunstig gelegen uitvalsbasis voor activiteiten in Nederland, Duitsland en België. Kampershoek 2.0 ligt bovendien gunstig ten opzichte van alle beschikbare transporten vervoersmogelijkheden in de regio.

Aan de Zuid-Willemsvaart, nabij zinkproducent Nyrstar, op zo’n 10 km van het centrum van Weert, wordt in oktober 2016 de Multimodale Terminal De Kempen geopend. Daarmee heeft de regio een waterverbinding op het Brabant Intermodal Netwerk en tevens een directe railaansluiting met Antwerpen. De multimodale Terminal De Kempen wordt geëxploiteerd door de GVT Group of Logistics in samenwerking met Wetron Tranport and Logistics. “Het is overbodig te zeggen dat Weert een ideale plek is om logistiek te ondernemen”, vindt projectmanager Mathieu Dolders van de gemeente Weert.

Kampershoek bord

Goede verbindingen
De regio Weert staat bekend om haar maakindustrie. ‘Wat in de regio Eindhoven bedacht wordt, wordt in Weert gemaakt’. Volgens de projectmanager klopt dat ook. “De High Tech Campus met al zijn research and development bedrijven ligt op 15 minuten rijden van Weert en Kampershoek 2.0. Er is veel spin off voor maketech-bedrijven in onze Keyportregio. De logistieke kant van een industrieel proces vindt in Weert uitstekende mogelijkheden tegen zeer gunstige voorwaarden.”

Ook het logistieke knooppunt Born ligt op slechts 20 minuten rijden van Kampershoek 2.0. Weert heeft veel gemeen met die regio. Het succesvolle Zuid-Limburgse logistieke knooppunt aan het Julianakanaal en de A2 telt veel bekende logistieke dienstverleners en verladers en ontwikkelt zich op dezelfde wijze en met dezelfde aantrekkelijke faciliteiten voor de logistiek.

Veilig en doordacht
Maar er is meer dan de goede ligging en bereikbaarheid van Kampershoek 2.0 die het tot een aantrekkelijke vestigingslocatie maken. Ook het ontwerp en de ontsluiting dragen daar aan bij. Rondom het terrein is een brede gracht aangelegd die enerzijds ‘hit and run’-criminelen buiten de deur houdt, maar anderzijds ook hemelwater van de bedrijfspercelen opvangt en als bluswatervoorziening fungeert. Daarnaast zijn de twee ingangen van bedrijven park Kampers hoek 2.0 voorzien van slagbomen en camera beveiliging. Door al deze maatregelen heeft Kampershoek 2.0 nog voor de realisatie al het Keurmerk Veilig Ondernemen ontvangen. “En dat is goed nieuws voor bedrijven”, stelt Dolders. “Want dat scheelt bedrijven ongeveer 10% in de verzekeringspremies.”

Goede werkmentaliteit
Frans van Eersel, wethouder Economische Zaken van de gemeente Weert, noemt zijn gemeente een typische werkstad. Dat kan ook niet anders. Het was van oudsher op de ‘arme zandgronden’ stevig aanpakken om de kost te verdienen. Dat vertaalt zich tot op de dag van vandaag in een goede werkmentaliteit. “Het is een stad van aanpakkers: divers en ondernemend. Daarnaast heeft de stad een groot en bloeiend verenigingsleven.”

Kampershoek

De drie aansluitingen op de A2, de gevarieerde bedrijventerreinen en goede industriële bewegwijzering door de gemeente dragen bij aan het gezonde vestigingsklimaat voor bedrijven. “Je vindt hier veel maakindustrie, groothandel, dienstverlening en logistiek. En je ziet dat de vlakbij gelegen regio Eindhoven vaak de kennis en kunde levert voor innovaties die via de maakindustrie en logistiek van Weert hun weg naar de markt vinden. Dat betekent dat de logistiek hier ook echt toegevoegde waarde kent.

De regio Weert alleen al zorgt voor een toegevoegde waarde van ongeveer 2 miljard euro per jaar. Weert is dan ook een belangrijke stad voor de regionale werkgelegenheid. En er is in de regio voldoende divers en passend geschoold en goed gemotiveerd personeel, tot over de Belgische grens.” Van Eersel juicht in dat kader de plannen toe om de spoorverbinding HamontWeert voor personenvervoer zo snel mogelijk weer in gebruik te nemen.

Versnellingsteams
De gemeente Weert beschikt over een team Ondernemerszaken van drie man sterk dat ondernemers met raad en daad begeleidt: Mathieu Dolders, Hugo Zontrop en Carine Bongers. Van Eersel: “Elke onderneming heeft een eigen rechtstreeks aanspreekpunt bij de gemeente. Indien nodig roepen wij een ‘versnellingsteam’ bijeen. Daarin zitten alle disciplines rondom een bouwaanvraag aan tafel. Die werkwijze zorgt voor extra snelheid, zorgvuldigheid en kwaliteit van handelen.”

Meer informatie
Team Ondernemerszaken gemeente Weert
Telefoon: 0495 575286 / 575245 / 575277
www.weert.nl/ondernemen
www.kampershoek.nl