Home Rubrieken Persoonlijk Het bevlogen leven van Cor Spitters

Het bevlogen leven van Cor Spitters

Cor en Jeanpaul Spitters.

Een carrière die ontsprong in het metaal en via de cosmetica naar het bedrijfsvastgoed leidde. En hobby’s die minstens zo uiteenlopend zijn. Van klokken repareren tot rally rijden in Griekenland. Over Cor Spitters kan van alles gezegd worden, maar niet dat hij saai is. Samen met zijn zonen Jeanpaul en Ramon staat hij stil bij een bevlogen leven.

Spitters Vastgoed staat in grote letters op het geel-blauwe shirt van BSW dat ingelijst aan de muur hangt. Het is een tastbaar aandenken aan de gloriejaren van de Weerter basketbalvereniging. Met veel plezier kijken Cor, Jeanpaul en Ramon terug op de periode waarin het bedrijf Lanèche Cosmetics – Spitters Vastgoed en Dancohr vielen toentertijd onder die noemer – hoofdsponsor was. “BSW is maar één keer kampioen van de eredivisie geworden”, zegt Jeanpaul. “En dat was met ons als hoofdsponsor. Erg bijzonder dus.” Nog altijd dragen vader en zonen de club een warm hart toe. Regelmatig moedigen ze de basketballers aan.

Cor Spitters
Cor Spitters (71) voelt zich een echte Weertenaar, maar zijn roots liggen in Eindhoven. Daar zag hij in 1945 het levenslicht. Al op jonge leeftijd leerde hij wat werken was. Op de markt bracht hij fruit aan de man. Nadat hij zijn passie voor metaal ontdekte, voltooide hij verschillende technische opleidingen. Hij trouwde met Henriëtte, de liefde van zijn leven. Toen Cor werk vond in de folieproductie bij Hoechst in Weert verruilde hij de Lichtstad voor de Vlaaienstad. Ondertussen maakte Henriëtte naam als schoonheidsspecialiste. Cor werkte op verzoek van Henriëtte na werktijd aan een behandelstoel die zij kon gebruiken. Dat bleek een succes te zijn. De productie werd geprofessionaliseerd met een fabriekje in Nederweert. Daardoor ontstond familiebedrijf Dancohr. De behandelstoelen werden naar tientallen landen geëxporteerd en de bedrijfsactiviteiten werden uitgebreid met cosmeticalijnen. Cor zocht een manier om zijn geld te investeren en koos voor onroerend goed. Spitters Vastgoed werd een feit. Het is de bedoeling dat Jeanpaul en Ramon in de toekomst de vastgoedportefeuille overnemen.

Zaken en plezier
Na afloop van de wedstrijd wordt geborreld met de andere ondernemers in de businessclub. “Maar dat is niet altijd even leuk”, zegt Cor met een knipoog, verwijzend naar de tegenvallende prestaties van de basketbalvereniging. Hun betrokkenheid bij BSW, waarbij plezier en zaken gecombineerd worden, kenmerkt de levenshouding van de Weerter ondernemers. “In onze vrije tijd gaat het meestal ook over zaken”, legt Cor uit. “We hebben altijd bedrijven gehad, dan gebeurt dat vanzelf.”

Carrière
Samen met zijn vrouw Henriëtte bouwde Cor in de jaren zeventig het succesvolle cosmeticabedrijf Lanèche op. Dat ging later over in Dancohr. Cor is altijd handig geweest met metaal en ontwikkelde eigenhandig behandelstoelen. Het bleek een gat in de markt. Het bedrijf maakte in korte tijd een flinke groei door. In de jaren negentig begon Cor een vastgoedportefeuille. Daardoor ontstond Spitters Vastgoed.

Ramon en Jeanpaul, de kinderen van Cor en Henriëtte, werden geboren met ondernemersbloed. “Mijn ouders zijn allebei echte zakenmensen. Aan de keuken tafel ging het vroeger altijd over het bedrijf”, herinnert Jeanpaul zich. “Het heeft ons gemaakt tot wie we zijn.” De twee zonen namen Dancohr over. Jeanpaul stapte vier jaar geleden uit het bedrijf, omdat hij werd benaderd voor een ander project. “Ik werk met ons bedrijf Prazza aan de doorontwikkeling van een golfbal die tijdens de vlucht kan waarnemen wat er onderweg gebeurt.”

Daarnaast is hij, net als zijn broer overigens, betrokken bij het bedrijf van zijn vader. “Ramon doet dat op de achtergrond, ik meer op de voorgrond”, zegt Jeanpaul. “Door de jaren heen heb ik een groot netwerk opgebouwd. Potentiële huurders sturen mij via sociale media regelmatig aanvragen voor informatie.”

Ondernemer voor altijd
Cor staat nog steeds aan het roer van Spitters Vastgoed. Een stapje terugnemen vanwege zijn leeftijd? Daar peinst hij niet over. “Ik ben niet iemand die op een bankje gaat zitten. Zolang de gezondheid het toelaat, blijf ik werken. Als je daarmee stopt, hoor je er niet meer bij. Dan heb je niets meer in te brengen in de maatschappij.” Samen met zijn zonen en vastgoedmanager Jan Smits helpt Cor ondernemers bij het vinden van een geschikte bedrijfsruimte. In totaal heeft hij 135 bedrijfsunits in de portefeuille. Die bevinden zich in een gebied dat reikt van de regio Eindhoven tot Leudal.

Het kantoor van de zaak ligt achter de riante woning van Cor aan de Kazernelaan. Hij kocht het huis in 1987. Aan de achterkant ligt het voormalige magazijn van het cosmeticabedrijf. De achthonderd vierkante meter grote ruimte staat tegenwoordig leeg. Het magazijn is verplaatst naar de Marconilaan in Weert, dichter bij de snelweg.

Rally rijden, jagen en varen
Nu wordt het magazijn vooral gebruikt als hobbyruimte. In een hoekje staan een freesmachine en draaibank opgesteld. Enkele uurtjes per week trekt Cor zich terug om in alle rust klokken te repareren. “Metaal is en blijft mijn grote passie, maar het is nu puur ter ontspanning.” Een andere vorm van ontspanning vindt hij aan de overkant van zijn woning. Dagelijks loopt hij samen met Henriëtte een rondje om waterplas De IJzeren Man.

Jeanpaul (49) begon in 1987 bij Dancohr. Dat was een logische start van zijn loopbaan. Twee jaar later volgde zijn broer Ramon. Jeanpaul doorliep alle facetten van het bedrijf. Uiteindelijk hebben de broers jarenlang het cosmeticabedrijf geleid. Jeanpaul is enkele jaren geleden uit het familiebedrijf gestapt. Hij richtte zich op het bedrijf Prazza, gespecialiseerd in analyserende golfballen. Het bedrijf ontwikkelt golfballen die kunnen worden teruggevonden door middel van een in de golfbal opgesloten chip. En nog belangrijker: de balvlucht wordt tijdens de vlucht geanalyseerd. Prazza probeert de technologische producten aan ’s werelds grootste golfmerken te verkopen. Daarnaast gaat hij voor Spitters Vastgoed naar meetings waar bedrijven bij elkaar komen. Hij onderhoudt contacten tussen bestaande en toekomstige huurders. Veel contacten worden tegenwoordig via sociale media gelegd, maar ook op de golfbaan. Omdat Cor daar niet in thuis is, neemt hij dat voor zijn rekening.
Jeanpaul (49) begon in 1987 bij Dancohr. Dat was een logische start van zijn loopbaan. Twee jaar later volgde zijn broer Ramon. Jeanpaul doorliep alle facetten van het bedrijf. Uiteindelijk hebben de broers jarenlang
het cosmeticabedrijf geleid. Jeanpaul is enkele jaren geleden uit het familiebedrijf
gestapt. Hij richtte zich op het bedrijf Prazza, gespecialiseerd in analyserende golfballen.
Het bedrijf ontwikkelt golfballen die kunnen worden teruggevonden door middel van een in de golfbal opgesloten chip. En nog belangrijker: de balvlucht wordt tijdens de vlucht geanalyseerd. Prazza probeert de technologische producten aan ’s werelds grootste golfmerken te verkopen. Daarnaast gaat hij voor Spitters Vastgoed naar meetings waar bedrijven bij elkaar komen. Hij onderhoudt contacten tussen bestaande en toekomstige huurders. Veel
contacten worden tegenwoordig via sociale media gelegd, maar ook op de golfbaan. Omdat Cor daar niet in thuis is, neemt hij dat voor zijn rekening.

Naast deze rustige hobby’s, houdt Cor ook van een beetje actie. Zo is hij een fervent rally rijder. “Dat doe ik in clubverband. Er wordt een parcours uitgezet in een mooi gebied. Ik heb bijvoorbeeld veertien dagen door het zuiden van Griekenland gereden. Ook hebben we in verschillende landen zoals Engeland, Ierland en Zuid-Frankrijk getoerd. Momenteel wordt bekeken waar de volgende rally gaat plaatsvinden.”

In het verleden zorgden ook de jacht en zijn boot voor het nodige vermaak. “Ik heb een jachtakte en wapenvergunning. Maar jagen doe ik niet meer. Verder ben ik eigenaar van een boot geweest. Ik heb altijd met veel plezier gevaren.” Jeanpaul is niet alleen bedrijfsmatig geïnteresseerd in golfen. Hij slaat graag een balletje in zijn vrije tijd. Zijn vader deelt die passie niet. Cor: “Toen ik een jaar of vijftig was, zei men dat ik moest gaan golfen. Dan kon ik dat gaan doen als ik 65 jaar werd. Dus mijn vrouw en ik hebben ons golfvaardigheidsbewijs gehaald. Maar ik ben er al mee gestopt voordat ik 65 werd.”

Daadkrachtig ondernemen
Als de vrijetijdsbesteding de revue heeft gepasseerd, worden de zaken weer besproken. Cor kan terugkijken op tientallen jaren van succesvol ondernemerschap. Wat voor type ondernemer is hij eigenlijk? Op die vraag geeft Jeanpaul antwoord: “Mijn vader is als ondernemer behouden en daadkrachtig.”

Ramon Spitters
Ramon (47) speelt een bescheiden rol in het bedrijf van zijn vader. Hij heeft het erg druk met Dancohr. Daar beheert hij sinds 1990 vier merken eigen cosmetica en één merk apparatuur. De markt is de laatste jaren geglobaliseerd. Dat maakt het extra uitdagend. “Iedereen weet waar Abraham de mosterd haalt”, zegt Ramon. “Je kunt je tegenwoordig alleen onderscheiden door goede producten te leveren en volop in te zetten op de marketing. Dat is door de moderne en veranderende technieken niet altijd even gemakkelijk. Doordat in 2008 de crisis uitbrak, hebben wij van de zestig landen waar we naar exporteerden er veertig overgehouden. Veel landen draaien gewoon minder door de slechte economieën.” Maar het einde van het bedrijf is volgens Ramon nog lang niet in zicht: “We zetten in op de Business-to-Business webshop. Ook is onze actieve klantenbenadering met een hoge customerservice belangrijk. We moeten bovenop de kosten zitten en analyseren waar de kansen liggen.”

Daarop onderbreekt Cor hem: “Dat behouden is pas de afgelopen jaren gekomen.” Jeanpaul bevestigt dat: “Klopt, dat behouden komt doordat de crisis nog niet voorbij is. Voorheen kon je gemakkelijker met eigen geld en een bijdrage van de bank snel een deal maken. Dat staat nu op slot. Vandaar dat ik mijn vader nu een behouden ondernemer noem. Maar tegelijkertijd daadkrachtig, omdat hij er altijd helemaal voor gaat.”

Spitters Vastgoed werd groot in de jaren negentig. “Dat was een gouden tijd”, blikt Cor terug. “Ik had een eigen vermogen en de banken leenden graag geld uit. Dus met een stukje van mezelf en beetje van de bank kon ik snel schakelen. Als er een bedrijfsruimte op mijn pad kwam, besliste ik direct. Dat was de kracht.”

Houding richting ondernemers
Cor vindt dat banken zich net als toen meewerkend moeten opstellen richting ondernemers. “Banken geven nu geen kredieten meer. Dat is geen goede ontwikkeling. Wij hebben de banken in leven gehouden toen het slecht ging en nu doen zij precies het omgekeerde. Ze moeten proactiever zijn richting de ondernemers. Banken zijn er niet alleen om geld te beheren, maar ook om het uit te lenen.”

Zelf probeert Cor de ondernemers tegemoet te komen door de huurprijzen aantrekkelijk te maken. “Het eerste dat een potentiële huurder vraagt, is of de prijs naar beneden kan”, zegt hij. “Wij hebben de prijzen een aantal jaren geleden al verlaagd. Anders krijg je helemaal niemand meer. Wij denken mee met ondernemers. Bij ons is bijvoorbeeld een opbouwende huur bespreekbaar. We proberen huurders op die manier binnen te halen. Maatwerk is hierbij erg belangrijk.”

© Zakenblad / Wesley Hegge