Gerard Reve

Op vrijdag 8 april 2016 is het tien jaar geleden dat volksschrijver Gerard Reve overleed, één van de grote Nederlandse schrijvers en dichters uit de twintigste eeuw. Op deze tiende sterfdag neemt Brasserie-Hotel Antje van de Statie het initiatief om een gedenksteen in Weert te plaatsen met daarop toepasselijk (tegenover een NS- en busstation) het gedicht ‘Reisgebed’. Ook wordt de 68-pagina tellende wandelgids ‘Via Weert tot Reve. Via Reve tot Weert’, samengesteld door Reve-kenner en fan Herman van Horen, gepresenteerd. Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met het erfgoedcluster Weert en wordt uitgegeven door Antje Tours.

Onthulling gedenksteen
Vrijdag 8 april is om 13.00 uur de onthulling van een Reve-gedenksteen met daarop zijn ‘Reisgebed’ op het Stationsplein. Deze gedenksteen is een initiatief van Brasserie-Hotel Antje van de Statie. Aansluitend wordt een gedeelte van de Reve-wandeling afgelegd. Vanaf die datum zijn er ook twee exposities te zien rondom Reve in het Tourist Information Center – Land van Antje en in het Bibliocenter.

Omslag_ReveWandeling
Omslag van de wandelgids ‘Via Weert tot Reve. Via Reve tot Weert’, samengesteld door Reve-kenner en fan Herman van Horen.

Expositie Reve curiosa
Met zijn literaire werk, zijn openbare optredens en zijn sociaal-politieke uitspraken was Gerard Reve onmiskenbaar aanwezig in het openbare leven. Hij was een bekend burger van Weert. Van 1972 tot 1976 woonde Reve aan de Nieuwe Markt. Onder veel media belangstelling ontving hij uit handen van toenmalig burgemeester Frans Breekpot de versierselen in de Orde van Oranje Nassau. Hiermee werd de schrijver ‘Ridder Reve’.

In het Tourist Information Center – Land van Antje (Stationsplein 2 – Weert) is een kleine expositie te zien van allerlei gesigneerde boeken, foto’s en curiosa te zien die tekenend zijn voor de relatie die ”volksschrijver” Reve met Weert had. Ook het gedicht aan de Weerter ‘Zusters van Liefde’ is te bewonderen. Om 14.30 uur geeft Nop Maas, de biograaf van de schrijver, een lezing in het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel. Ook daar is een kleine expositie over Gerard Reve ingericht.

Reve wandelgids
Gerard Reve woonde in de jaren ’70 van de vorige eeuw enige tijd in Weert. Hier werkte hij enige tijd als ‘redacteur’ voor het huis-aan-huis blad ‘Op de Keper’. De wandelgids laat de liefhebbers van zijn werk zien op welke plekken de schrijver in die jaren vooraf heeft vertoefd. Spectaculair zijn de sporen van Reve in de stad Weert allerminst, maar de weerslag op zijn werk kan de lezende wandelaar gemakkelijk afleiden uit de vele tekstfragmenten die de wandeling illustreren. Voor ieder deel van de route zijn de begeleidende tekstfragmenten gekoppeld aan een thema dat in zijn werk veel voorkomt. Veel van de zes thema’s komen in vrijwel alle teksten van Reve voor, telkens opnieuw, maar ook in een steeds wisselende toonaard en context. Natuurlijk valt in deze wandelgids de nadruk op het omvangrijke deel van zijn werk dat uit de zeer productieve ‘Koninklijke Jaren’ in Weert dateert: de meeste tekstfragmenten komen uit die jaren of de jaren daarvoor.

Reisgebed Reve Gedenksteen
Op de gedenksteen komt het toepasselijke gedicht ‘Reisgebed’ te staan.

Lezing biograaf Nop Maas
Nop Maas heeft in drie kloeke boekwerken op een indrukwekkende manier het leven en werk van Gerard Reve tot in de kleinste details beschreven. In zijn lezing gaat Maas in op de bijzondere band met de Weertenaren die Reve gedurende zijn verblijf in Weert heeft opgebouwd. Nop Maas studeerde (1949) aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en trad daar na zijn doctoraalexamen (1975) in dienst als wetenschappelijk medewerker bij de faculteit Nederlands. Na zijn vertrek bij de universiteit (1989) wijdde hij zich geheel aan het schrijven van boeken.

Voor meer info over het gedicht ‘Reisgebed’:
http://www.nadertotreve.nl/leven/onderoudzonlicht.html

Herdenkingsprogramma tiende sterfdag Gerard Reve | vrijdag 8 april 2016
13.00 uur Onthulling gedenksteen ‘Reisgebed’ op het Stationsplein Weert
Presentatie van wandelgids ‘Via Weert tot Reve. Via Reve tot Weert’ aan wethouder Cultuur Geert Gabriëls
13.15 uur Start ‘Gerard Reve wandeling in Weert’ onder begeleiding van auteur Herman van Horen
14.00 uur Ontvangst met koffie in Bibliocenter, Wilhelminasingel 250
14.15 uur Welkomstwoord Liesbeth Vogelaar directeur van het Bibliocenter
14.20 uur Voordracht van sonnetten van en door wethouder en dichter Paul Sterk
14.30 uur Lezing door Nop Maas, auteur van een driedelige biografie over Reve
16.00 uur Bezichtiging expositie in het Bibliocenter