Meer kunst in etalages, alternatieve woonvormen als antwoord op de leegstand en volkstuintjes in de stad. Het zijn voorbeelden van ideeën die mensen geplaatst hebben op de website www.hartvoorburgers.nl om de binnenstad van Weert aangenamer te maken. Iedereen kan suggesties doen.

Met 21 procent van het aantal winkels is de leegstand in de Weerter binnenstad relatief hoog. Het landelijk gemiddelde ligt op 9 procent. “Leegstand is besmettelijk, maar succes werkt aanstekelijk”, stelt de nieuwe kwartiermaker centrummanagement Niek Mares.

Nieuwe ideeën
Daarom wordt gezocht naar succesvolle ideeën. Op de website kan men reageren op de huidige stand van zaken, maar worden ook ideeën aandragen. De laatste weken is een dertigtal ideeën en reacties binnengekomen. Volgens de reacties zijn succesvoorbeelden er nog erg weinig of zelfs helemaal niet.

Voorbeelden
Tegelijkertijd zien veel Weertenaren ook kansen. Voorbeelden: nieuwe bedrijven opzetten die aan city farming doen, verenigingen betrekken bij de invulling van leegstaande panden en meer speelplekken voor kinderen.

Hart voor Burgers
Hart voor Burgers is een onderzoeksproject waarbij de gemeente Weert, provincie Limburg, Wonen Limburg, Dagblad de Limburger en Weert de Gekste betrokken zijn. Door ervaringen, kennis en inzichten van bewoners, buurten en wijken te bundelen moet duidelijk worden waar de kracht van Weert ligt.