Waar veel omliggende gemeenten in Limburg in inwonertal dalen, groeit Weert nog steeds. In juni 2015 stond de teller op 48.971 inwoners. 

Het dipje dat Weert na 2003 kende is helemaal ingelopen. Dat heeft volgens
Hennie Ensink, medewerker Statistiek en Onderzoek van de gemeente Weert, onder meer te maken met de wereldwijde, maar ook landelijk zichtbare trek van het platteland naar de steden. Was het dertig, veertig jaar geleden ieders droom om in een boerderijtje op het platteland te wonen, nu willen velen graag dicht bij de voorzieningen van de stad zitten. “Ook buiten de Randstad is er een trek naar de stad”, aldus Ensink. “Het platteland loopt langzaam leeg. Het instandhouden van voorzieningen wordt steeds moeilijker. Dat houd je daar zelfs met extra woningbouw niet tegen.”

Evenals andere Limburgse steden heeft Weert te maken met ontgroening en vergrijzing. Bovendien trekken studerende jongeren weg en komen die vaak niet meer terug. Toch is er sprake van een vestigingsoverschot en zal volgens de laatste prognoses de behoefte aan woningen in Weert zeker tot 2027 nog toenemen. “De gunstige ligging ten opzichte van Eindhoven, het feit dat veel Limburgers in de regio Eindhoven werken en Weert nog net Limburg is, het complete pakket voorzieningen, de goede verbindingen, de groene omgeving… Het heeft er allemaal mee te maken”, denkt Ensink. “Bovendien heeft Weert voor iedere beurs aantrekkelijke woonwijken.”