Architectuurprijs voor het Stationsplein in Weert, Publieksprijs voor Werthaboulevard

Architectuurlijk Weert

De Architectuurprijs voor Weert en Nederweert is zondagmiddag 28 juni uitgereikt in de Poort van Limburg. Het thema was dit jaar ‘publieke buitenruimte’. De Architectuurprijs 2015 ging naar het ontwerp voor het Stationsplein in Weert. Het publiek koos voor de Werthaboulevard, eveneens in Weert.

Met name in Weert zijn de laatste jaren verschillende bestaande pleinen en andere openbare buitenruimten gemoderniseerd of opnieuw ingericht. Niet alleen in het centrum maar ook daarbuiten zoals in Laar, Groenewoud, Leuken en Stramproy. In Nederweert is een van de opvallende projecten het Horecaplein op de hoek van de Kerkstraat met de Brugstraat. Stichting Architectuurlijk Weert koos dit jaar het thema publieke buitenruimte om de aandacht op stedenbouwkundige projecten te vestigen.

De bijeenkomst werd geopend met een lezing door Arthur Vogels, verkeerskundige. Hij belichtte de oorsprong en het belang van pleinen met het thema ‘place making’ en ‘making place’.

Publieksprijs
Het publiek kon zoals vanouds stemmen via de website van Architectuurlijk Weert en via de marktpresentatie op zaterdag 13 juni jl. De meeste publieksstemmen zijn uitgebracht op de Werthaboulevard als onderdeel van het project Poort van Limburg. Het stedenbouwkundige plan is van de hand van de heer Barry Kerckhoffs van Bureau Verbeek uit Gulpen in opdracht van de Gemeente Weert.
Femke van Lierop stemde met vele anderen op dit meest gekozen project. Met haar motivatie

“De Werthaboulevard biedt een heerlijk rustgevend zicht op het kanaal en de open ruimte richting het bedrijventerrein Noord. Je kunt hier eindeloos genieten van de rust, de passerende boten en plezierbootjes, de voorbij fietsende en wandelende mensen. Je zit midden in het centrum, maar toch in de rust. Met de zomer in aantocht, is dit het ideale plein om warme dagen door te brengen! Er staat altijd een briesje, als je je ogen sluit is het alsof je in het buitenland bent. H-E-E-R-L-I-J-K!”

won Femke de dinerbon voor twee personen bij sterrenrestaurant Bretelli. Jury kiest winnaar Architectuurprijs 2015 Een jury bezocht de twaalf genomineerde projecten.

De jury bestond dit jaar uit: 

  • De heer Frans van Eersel, wethouder Gemeente Weert
  • De heer Peter Geerts, stedenbouwkundige
  • De heer Arthur Vogels, verkeers- en stedenbouwkundige.
  • De jury heeft de verschillende locaties beoordeeld op:
    • de ten grondslag liggende visie en de uitwerking hiervan;
    • het ontwerp en de toegepaste materialen;
    • de functionaliteit.

De jury kende “vanwege de consistente aanpak van deze zeer complexe opgave” de Architectuurprijs Weert – Nederweert 2015 toe aan de rigoureuze make-over van het Stationsplein in Weert. Het ontwerp is onder leiding van de heer Joop Schaghen van de Antea Group uit Geleen tot stand gekomen. “De jury vindt de metamorfose van het Stationsplein een enorme verbetering. Een rommelige fietsenstalling is verplaatst; bussen hebben hun eigen, ruimere en meer logische plek en het voorplein is verkeersluw geworden. De jury looft de zorgvuldigheid van vormgeven, het kleur- en materiaalgebruik en de integratie van functies. Zodra de bouwwerkzaamheden aan het plein gereed zijn en op foutparkeren gehandhaafd kan worden, zal de allure van dit vernieuwde plein tot zijn recht komen”.

De prijs, een bronzen plastiek van Renier Vaessen, wordt in overleg met de Gemeente Weert aangebracht op een markante plaats op dit plein.

Eervolle vermelding
De jury kende twee eervolle vermeldingen toe. Een voor het inventief vormgeven van een nieuwe plek: het St. Rafaelpad als verbinding tussen de Wilhelminasingel en de Nieuwe Markt in Weert. De andere eervolle vermelding was voor het Horecaplein in Nederweert voor de evenwichtige uitwerking van de logistieke opgave aldaar.

Stichting Architectuurlijk Weert
Stichting Architectuurlijk Weert schenkt sinds 1995 op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormt daarbij een hoogtepunt. De stichting organiseert lezingen, het Architectuurcafé en

excursies waarbij architectuur het uitgangspunt is. De Stichting Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van enkele enthousiaste vrijwilligers uit de vakwereld. Doel van de stichting is een breder publiek bekend te maken met en bewust te maken van architectuur. Meer informatie is te vinden op www.architectuurlijkweert.nl.