Op de foto: Peter-Paul en Rens van Aubel.

Peter-Paul van Aubel vertegenwoordigt de derde generatie binnen het familiebedrijf Peter van Aubel Gas- en Lastechniek in Weert. Wat begon in 1938 met kolen en brandstoffen, groeide uit tot een technisch gespecialiseerde groothandel in gas- en lastechniek. Als bevlogen ondernemer staat Peter-Paul nog altijd met beide voeten op de werkvloer. Altijd met hetzelfde doel voor ogen: duurzame en passende oplossingen bieden voor zijn klanten. Inmiddels werkt ook de volgende generatie mee in het bedrijf, waarmee de vakkennis en passie binnen de familie behouden blijfen.

Nooit uitgeleerd
Zelf kwam Peter-Paul op jonge leeftijd in het bedrijf. De vervolgopleiding na de LTS ruilde hij in voor de praktijk. “School was niet mijn grootste hobby. Ik wilde actie. Met mijn handen bezig zijn.” De onverwachte dood van zijn vader in 2001 betekende een pittige overgang. “Mijn vader was een lopende encyclopedie. Ineens moest ik alles zelf weten en doen.” Met avondcursussen en een flinke dosis nieuwsgierigheid bouwde hij aan zijn kennis: van technische details tot de ins en outs van het ondernemerschap.

Hij kijkt tevreden terug op zijn ondernemersreis. “Soms botste het tussen mij en mijn vader, zoals vaders en zonen dat nu eenmaal doen.” “Mijn vader werkte keihard, dag in dag uit. Dat leerde me hoe belangrijk het is om ook tijd voor je gezin te nemen.” Toen zijn kinderen jong waren, besloot Peter-Paul daarom bewust de zaterdagen vrij te houden. “Zo kon ik mee naar het voetbalveld, als coach van mijn jongens. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik had het niet anders willen doen.”

Die open houding naar werk, familie en veranderingen is iets wat Peter-Paul nog steeds uitdraagt. “Blijf nieuwsgierig. Laat je door leveranciers informeren en betrek je medewerkers bij vernieuwingen. Die frisse blik is goud waard.”

Een bedrijf van A tot Z
Als je Peter-Paul vraagt naar zijn functieomschrijving, krijg je een glimlach en een simpele samenvatting: “Manusje van alles, van A tot Z aanpakken en oplossen.” Hij pakt alles aan wat nodig is en werkt dagelijks samen met zijn zoon Rens. Ook zijn vrouw Saskia verzorgt al 28 jaar de administratie. “Het is echt een familiebedrijf in hart en nieren,” zegt hij trots.

Zakendoen met je hart
Wat hij meekreeg van zijn vader en grootvader? “Wees eerlijk, rechtvaardig en blijf dicht bij jezelf. Zakendoen doe je met je hart en soms betekent dat ook dat je bewust afstand neemt van klanten die niet bij je passen. Durf die keuzes te maken.”

‘Bij ons draait het niet alleen om techniek, maar om eerlijkheid en vakmanschap.’

Tussen traditie en technologie
De kracht van Aubel Gas- en Lastechniek zit in de balans tussen traditie en innovatie. “We werken met vaste leveranciers, waarvan sommigen al meer dan 35 jaar. Tegelijkertijd moeten we mee met de technologische ontwikkelingen. Lasapparaten worden steeds slimmer. Waar je vroeger twee knoppen had, zit je nu met digitale interfaces en laserlassen.”

Een recente ontwikkeling waar Peter-Paul enthousiast over is, is de opkomst van handlasers. “Je brengt minder warmte in, dus het materiaal vervormt minder. Hierdoor is deze techniek preciezer. Dat maakt een wereld van verschil in kwaliteit.”

‘De beste ideeën komen vaak op de meest onverwachte momenten. Meestal ’s avonds, als ik het probleem even helemaal heb losgelaten’

Voor elk vakgebied een passende oplossing
Aubel Gas- en Lastechniek bedient een brede klantenkring: van industriële bedrijven en agrarische ondernemingen tot de voedingsindustrie en medische sector. Ook hobbyisten weten het familiebedrijf in Weert te vinden. Naast de verkoop van apparatuur biedt Aubel deskundig advies, installatie en onderhoud. “Zo leveren we bijvoorbeeld voedingsgassen aan bedrijven die eieren of verse maaltijden verpakken. Die gassen verlengen de houdbaarheid en behouden de kleur. Maar ook voor een gasfles voor de barbecue kun je gewoon bij ons terecht.”

Wat het werk voor Peter-Paul extra bijzonder maakt, is het behoud van ambachtelijke technieken binnen het moderne aanbod. “Autogeen lassen, dat is echt vakmanschap,” vertelt hij. “Lassen met branders is een ambacht dat bijna niemand nog beheerst. Daar ben ik trots op en ik geef het ook bewust mee aan de jongere generatie. Dat maakt ons uniek.”

Uniek in de regio, dankzij service en vakmanschap
Die onderscheidende positie in de regio wil hij blijven vasthouden. Niet door te concurreren op prijs, maar door te excelleren in advies en ondersteuning. “Service is ons handelsmerk,” benadrukt Peter-Paul. “Wij onderhouden apparatuur waar anderen hun handen niet aan durven branden.”

“Zolang ik fluitend naar mijn werk ga, weet ik dat ik goed zit.”

Instappen in het familiebedrijf? Een eerlijk advies
Peter-Paul weet als geen ander wat het betekent om te werken binnen een familiebedrijf. Hij werkt inmiddels samen met zijn zoon en dat verloopt goed: “We zijn allebei rustig en staan open voor input van elkaar en onze collega’s.” Zijn advies aan jonge ondernemers die overwegen om in het familiebedrijf te stappen, is helder: “Laat je niet pushen. Ga zelf ontdekken of het écht iets voor jou is. Alleen dan kun je duurzaam bouwen aan iets dat bij je past.”

www.aubel-glt.nl


NAAM Peter-Paul van Aubel (56), GEBOREN EN GETOGEN in Weert en daar krijg je hem niet zomaar weg. SAMEN MET ZIJN vrouw Saskia HEEFT HIJ drie zoons. In zijn VRIJE TIJD geniet hij van tuinieren, mountainbiken en wandelingen met hun trouwe viervoeter. Ook trekt hij er graag op uit met de caravan. OP ZONDAG zit hij vaste prik klaar voor de F1.


Tekst: Nikki Geelen • Fotografie: Irene van Wel

DELEN
Vorig artikelFirma August Mathijsen (1882–1978)