Op de hoek van een druk bezocht bedrijventerrein in Venlo ligt de prachtige winkel met bijbehorende bakkerij van Patisserie Broekmans. Zodra je binnenloopt, komt de zoete geur van patisserie vermengd met de rijke geur van chocolade je al tegemoet. De patisserie, chocolade en hartige producten zijn onmiskenbaar met liefde voor de verkoop geëtaleerd. De ontvangst is net zo hartelijk als de presentatie mooi is.

Banket is emotie
Banket is emotie volgens Joris Broekmans van Patisserie Broekmans te Venlo. Achter elke klant zit vaak een ontroerend of mooi verhaal. Voor hem zit rijkdom niet in geld, maar in het verschil dat je kan maken in of de toevoeging die je kan leveren aan een mensenleven. Dat is geluk volgens de 21 jaar jonge banketbakker en chocolatier. Hij neemt dan ook graag de tijd om zijn klanten écht te leren kennen. In sommige gevallen bezorgt hij de patisserie zelf om een praatje te kunnen maken met vaste klanten. Joris: “Elke keer raak ik weer onder de indruk van de bijzondere verhalen die zijn verbonden aan bijvoorbeeld onze traditionele hazelnoot progrès taart. Het is gebak dat wordt gekocht om te vieren en om afscheid te nemen.”

‘Het gaf me de wil om het ambacht toekomstbestendig te maken’

Van studie elektrotechniek naar werken in de Patisserie
Oorspronkelijk was het niet zijn plan om in de voetstappen van zijn ouders te treden. Onder andere vanwege dyslexie wordt voor Joris een basisschool gekozen in Kinrooi, België, waar meer aandacht wordt gegeven aan talenten dan dat de focus ligt op de standaard vakken. Na de basisschool vervolgt Joris zijn opleiding op de middelbare school in Maaseik. Daar verblijft hij door de week intern op de “Schoolhouse”, het internaat. Hij heeft daar goede herinneringen aan: “Door de week in Maaseik blijven, bracht me veel meer vrije tijd. Daar leerde ik al vroeg met anderen om te gaan en samen te leven. Samen eten, activiteiten ondernemen en studeren.” Ook de gekozen opleiding elektrotechniek lijkt bij hem te passen. “Ik wil graag dingen begrijpen, daarom koos ik voor de technische richting.” In het vijfde jaar van de middelbare school doet echter de coronaperiode haar intrede. De praktijklessen vallen weg en Joris krijgt de tijd om te reflecteren. Hij stelt zichzelf de vraag “Is dit wat ik echt wil?”. Een gesprek met zijn vader mondt uit op de terugkeer naar Venlo. “Ik zit niet graag stil en wil graag wat nuttigs doen. In de bakkerij waren diverse zieken door corona. In overleg met mijn vader ben ik in de bakkerij gaan werken. Daar bleek ik me ontzettend thuis te voelen. Grondstoffen uit het magazijn halen, je kennis toevoegen en daarmee een mooi eindproduct creëren. Dat ambacht raakte mij. Hoe meer kennis je toevoegt, hoe mooier het product. Het gaf me de wil om het ambacht toekomstbestendig te maken.”

Banketbakker worden lonkte. Joris brak zijn opleiding af, ondanks veel goedbedoelde adviezen om zijn papiertje te halen. Angst voor de toekomst was Joris vreemd. Joris startte op de Bakery in Zaandam, een opleiding van 9 volle weken praktijk. “Daar haalde ik het rijbewijs van de patisserie. In deze opleiding leer je de gehele basis van het banketbakken. Vervolgens is het een kwestie van meters maken om je het vak eigen te maken. Ik volgde driemaal een half jaar stage bij totaal verschillende zeer gerenommeerde patisserie bedrijven. Voor die stages ben ik nog steeds enorm dankbaar.” Het advies van Joris aan zijn generatie?: “Waar een wil is, is een weg. Willen is belangrijker dan kunnen. Begin en blijf proberen.”

Traditie combineren met innovatie
Joris is zich zeer bewust van de klantenkring van de Patisserie en heeft oog en oor voor de diverse soorten klanten en hun wensen. De vorige generaties Broekmans banketbakkers hadden allen een vooruitstrevende blik. Joris is daarop geen uitzondering. Hij speelt zelf ook graag vroeg in op maatschappelijke ontwikkelingen. Het contact met klanten levert niet alleen mooie verhalen op, het helpt ook bij het vormen van een toekomstvisie voor de Patisserie. Het netwerk van supermarkten waar de Patisserie diepvriesproducten levert, groeit met de dag. Joris: “De consument kiest steeds meer voor gemak. Kwaliteit leveren is niet meer genoeg om te overleven met een ambacht. Onlangs hebben we daarom een automaat geplaatst waarin we 24 uur per dag onze producten kunnen aanbieden. In de toekomst is het de bedoeling dat online bestellingen buiten openingstijden uit de automaat kunnen worden opgehaald. Bovendien zijn onze diepvriesproducten in steeds meer supermarkten verkrijgbaar.” De creativiteit van de jonge ondernemer is dan ook niet alleen terug te zien in de producten zelf. Toekomstbestendig ondernemen en de werkgelegenheid behouden voor de 32 medewerkers, vereist eenzelfde dosis creativiteit. “Ik geloof erin dat we het ambacht kunnen behouden door traditie te combineren met techniek en innovatie.”

Vrijheid biedt flexibiliteit
Joris is er trots op dat Patisserie Broekmans alles zelf maakt. “We zijn geen mixers, maar echte banketbakkers. Dat we zo goed als alles zelf maken, geeft de flexibiliteit en vrijheid om recepten aan te passen of nieuwe producten te maken. Zo kunnen we veel sneller inspelen op de markt. Daar hoort ook bij dat de grondstoffen puur en goed zijn. We proberen daarvoor zoveel mogelijk lokaal in te kopen. Altijd zijn we op zoek naar kwaliteit en langdurige samenwerkingen. Transparantie en vertrouwen blijft voor mij de basis van zaken doen.”

‘Willen is belangrijker dan kunnen’

Inspelen op de toekomst is de rode draad in de motivatie van Joris en zijn team. Kansen grijpen en meebewegen met maatschappelijke ontwikkelingen zit in het DNA van het familiebedrijf. “Het product moet goed zijn, maar het gehele proces moet ook goed geregeld zijn. We houden ons nu al bezig met de exacte traceerbaarheid van onze ingrediënten. Vasthouden aan de receptuur komt het product zelf ten goede, maar is ook belangrijk voor de voedselveiligheid. In het gehele proces moeten we weten wat er wel in niet in onze producten zit. We ontkomen er niet aan om daarbij technologische ontwikkelingen te gebruiken.” Joris houdt zich graag bezig met het vereenvoudigen en tegelijkertijd verbeteren van alle processen. “Daar krijg ik echt energie van, vooral als de ideeën die ik heb, uiteindelijk daadwerkelijk geïmplementeerd zijn en door iedereen omarmd worden.”

Zijn opleiding elektrotechniek kan Joris deels nog toepassen in de bakkerij. Indien mogelijk, verricht hij zelf het onderhoud aan de machines. Zo komt uiteindelijk al die technische kennis alsnog samen met zijn bedrijfsactiviteiten binnen de Patisserie.

www.broekmans.nl


In Patisserie Broekmans is inmiddels de vierde generatie aan het werk. De bakkerij houdt vast aan traditionele producten met een verhaal, maar is ook altijd op zoek naar vernieuwing. Met de Flikkenkoning verkoopt Joris Broekmans een beleving. De chocolade flikken combineren een grotere smaakbeleving dan een bonbon met de vorm van een klein en dun koekje. De moeite waard? Zeer zeker! Ontdek het zelf via deze link.

Tekst: Ellen Kupers • Fotografie: Bram Becks