Als ondernemer ben je natuurlijk gewend om hard te werken voor je inkomsten. Maar wist je dat er ook manieren zijn om extra geld te verdienen, zonder dat het je veel inspanning kost? Het opzetten hiervan kost vaak even wat tijd, maar daarna kan het je geld opleveren zonder dat je er steeds iets voor hoeft te doen. In dit artikel delen we vijf tips om als ondernemer passief inkomen te genereren.

Tip 1. Verhuur je spullen of (opslag)ruimtes aan anderen
Welk beroep je ook uitoefent: de kans is groot dat je apparatuur of gereedschap hebt liggen dat je niet dagelijks gebruikt. In plaats van het ongebruikt te laten, kun je het ook verhuren aan anderen. Zo wordt het optimaal gebruikt en verdien jij er een leuk zakcentje mee.

Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Anderen hoeven op deze manier de apparatuur of het gereedschap niet zelf aan te schaffen, wat ze misschien maar één keer gebruiken om het daarna in de schuur te laten verstoffen.

Hetzelfde geldt voor (opslag)ruimtes: beschik je over ruimtes die je (tijdelijk) niet gebruikt? Overweeg dan eens om deze te verhuren.

Je bedrijfsauto delen met anderen
Je kunt zelfs overwegen om één of meerdere (bedrijfs)auto’s te verhuren, bijvoorbeeld in het weekend wanneer je ze niet gebruikt. Anderen kunnen jouw auto gebruiken op momenten dat hij anders stil zou staan, en jij ontvangt daar een vergoeding voor.

Vooral in grote steden wordt het steeds populairder om auto’s te delen: een eigen auto hebben is daar vaak onpraktisch, bijvoorbeeld door het gebrek aan parkeerplaatsen en de hoge parkeerkosten. Als je in een grote stad één of meerdere auto’s aanbiedt, wordt het voor mensen die af en toe een auto huren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of een andere grote stad steeds makkelijker om er eentje in de buurt te vinden.

Tip 2. Deel je kennis
Als je al lange tijd in je vakgebied werkt, heb je waarschijnlijk veel waardevolle kennis die niet iedereen bezit. Die kennis kun je delen door bijvoorbeeld een e-book te schrijven of een online cursus te maken. Je creëert deze één keer, waarna je ze online kunt blijven verkopen zonder dat je hier moeite voor hoeft te doen.

Ook kun je ervoor kiezen om content te creëren via bijvoorbeeld YouTube. Als je een aanzienlijk aantal volgers hebt opgebouwd, kun je hiermee inkomsten genereren. Hoewel het vaak redelijk wat tijd kost om een kanaal op te bouwen, kunnen populaire video’s jaren later nog steeds veel opleveren.

Tip 3. Verdiep je in affiliate marketing
Heb je een groot publiek, zoals veel bezoekers op je website of veel volgers op sociale media? Dan kan het interessant zijn om je te verdiepen in affiliate marketing. Hierbij promoot je producten of diensten van andere bedrijven en verdien je een commissie op elke verkoop. Het enige wat je hoeft te doen is je aan te melden bij een affiliate programma en een linkje te delen. Zorg natuurlijk wel dat je alleen relevante producten en diensten promoot, zodat je volgers of websitebezoekers niet afhaken.

Tip 4. Plaats advertenties op je website
Heb je een website met veel bezoekers? Dan kun je eenvoudig wat extra geld verdienen door hier advertenties op te plaatsen. Het is niet ingewikkeld: je hoeft je alleen maar aan te melden bij een advertentienetwerk zoals Google AdSense. Vervolgens worden er advertenties op je site getoond en verdien je een bedrag op basis van het aantal kliks of weergaven.

Zit er iets voor jou tussen?
Deze opties vervangen je reguliere inkomen misschien niet, maar kunnen wel een mooie aanvulling zijn. Bovendien help je er vaak ook anderen mee: zo kunnen ze bijvoorbeeld makkelijk een product huren dat ze nodig hebben of waardevolle kennis opdoen. Een win-winsituatie!