Met de Vastelaovend op komst mag Lex Uiting op 30 november de hoogste Limburgse carnavalsorde in ontvangst nemen: de Gulden Humor. Sinds 1962 wordt deze onderscheiding toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de Limburgse cultuur, humor en, natuurlijk, de Vastelaovend. Lex voegt zich hiermee in een lange traditie van mensen die onze provincie iets bijzonders hebben gebracht.

Zijn documentaire Nao ’t Zuuje is daarvan een prachtig voorbeeld. Als preens Lex I slaagt hij erin om de essentie van de Vastelaovend op een unieke manier te vangen. Hij laat zien dat het feest veel meer is dan enkel verkleedpartijen en feestgedruis. Het gaat om tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven, om gemeenschapsgevoel, om het samenzijn. Tegelijkertijd toont hij ook dat de Vastelaovend dynamisch is, dat er ruimte is voor vernieuwing en dat jongere generaties hun eigen invulling geven aan dit eeuwenoude feest.

Als president van de Samewirkende Limburgse Vaste-laovesvereniginge voel ik me verantwoordelijk om deze traditie als immaterieel erfgoed levend te houden. Dat betekent dat we niet alleen moeten koesteren wat er is, maar ook open moeten staan voor nieuwe invloeden. Lex Uiting doet precies dat: met zijn muziek in het Limburgs dialect en zijn verhalen slaagt hij erin om de oude waarden van de Vastelaovend te verbinden met de moderne tijd.

De Gulden Humor is een erkenning voor die bijdrage. Lex bewijst dat de Vastelaovend een feest van verbondenheid is, waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Maar hij is dan ook geboren in de prachtige stad Venlo die dynamisch is en blijft met respect voor tradities en (im)materieel erfgoed.

Bart Maes
Uitgever magazine O.Venlo

b.maes@art-is.nl