Lopen jouw zaken goed, en houd je als zzp’er geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan kun je overwegen om te beginnen met beleggen. Hiermee kun je bijvoorbeeld vermogen opbouwen voor je pensioen of een buffer aanmaken voor wanneer je inkomsten tegenvallen. Beleggen gaat echter gepaard met financiële risico’s en voorzichtigheid is geboden. Daarom geven we vijf tips voor beleggen als zzp’er.

Zakelijk of privé beleggen?
Wil je op een verantwoorde manier beleggen, dan is het bovenal belangrijk om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Om te beginnen heb je als zzp’er twee opties: je kunt zakelijk beleggen of beleggen met je privévermogen. Welke van deze twee het beste bij jou past, hangt af van je situatie.

Zakelijk beleggen

Als je tijdelijk meer liquide middelen hebt dan nodig, mag je deze zakelijk beleggen. Dit bedrag heb je later in het jaar nodig, bijvoorbeeld voor investeringen of het aflossen van een schuld. Het behaalde rendement over deze beleggingen wordt gezien als onderdeel van de bedrijfswinst.

Beleg je de liquide middelen zakelijk, dan kun je eventueel verlies aftrekken van je winst. Dit zorgt er mogelijk voor dat je minder belasting hoeft te betalen. Een nadeel hiervan is dat – in geval van faillissement – je zakelijk belegde vermogen naar crediteuren gaat.

Beleggen met je privévermogen
Liquide middelen die je voorlopig niet nodig denkt te hebben voor je bedrijf, mag je alleen privé beleggen. Het gaat hierbij om vermogen dat je niet binnen een jaar in je bedrijf steekt. Dit vermogen wordt namelijk gerekend als privévermogen en de rendementen hierover vallen om deze reden in box 3. Een voordeel hiervan is dat in box 3 de belastingtarieven lager zijn dan in box 1.

Beleg met geld dat je over hebt
Beleggen kan veel rendement opleveren, maar ook leiden tot (tijdelijk) vermogensverlies. In het ergste geval kan je gehele belegging zelfs in rook opgaan. Beleg daarom nooit met geld dat je niet kunt missen. Dit betekent dat het aan te raden is om enkel te beleggen met liquide middelen die je lange tijd niet nodig hebt.

Beleg met een plan
Verstandig beleggen doe je met een duidelijk plan. Zo’n beleggingsplan omvat een beleggingsdoel en een beleggingshorizon. Wat is de reden dat je gaat beleggen? Wil je bijvoorbeeld pensioen opbouwen, of juist een potje aanleggen voor onvoorziene situaties? Op basis hiervan bepaal je welk geldbedrag je met al je beleggingen wilt behalen. Zo kun je namelijk inschatten hoeveel geld je maandelijks moet inleggen.

Je beleggingshorizon is de periode waarbinnen je het beleggingsdoel wilt behalen. Voor je pensioenopbouw zul je immers langer de tijd hebben dan voor het aanleggen van een financiële buffer. Bedenk van tevoren goed dat, om je gewenste rendement en einddoel te behalen, je deze beleggingen in de tussentijd beter niet aan kunt spreken. En over het algemeen geldt: hoe langer de beleggingshorizon, des te beter het rendement.

Houd rekening met de risico’s
Zoals eerder gezegd is beleggen niet zonder risico. Wat is voor jou een acceptabel risico, en welk rendement gaat daarmee gepaard? Vaak kun je in beleggingen kiezen voor een lager of juist hoger risico. Meestal is een potentieel hoger rendement ook de belegging met het hogere risico.

Zelf of beheerd beleggen?
Ten slotte: ga bij jezelf na of je je actief wilt bezighouden met beleggen, of het liever aan iemand anders overlaat. Je hebt namelijk de keuze tussen zelf beleggen en beheerd beleggen. Dit laatste houdt in dat je het beleggen in handen geeft van een vermogensbeheerder.

Diegene heeft kennis en ervaring en neemt het op zich om voor jou te beleggen. Je hoeft zelf dus geen beursschommelingen in de gaten te houden. Voordeel van zelf beleggen is wel dat je geen beheerkosten betaalt, zoals je die wel aan een vermogensbeheerder afdraagt.

Is beleggen wat voor jou?
Heb jij na het lezen van bovenstaande tips het idee dat beleggen wat voor jou is? Neem dan het lijstje door en maak de keuzes die het beste bij jouw situatie passen. Zo beleg je op een manier die het beste past bij jouw financiële plaatje.