De coronapandemie stelt veel ondernemers voor ongekende uitdagingen. Het kan zijn dat je omzet is teruggelopen of sterker varieert van maand tot maand. Voor andere ondernemers was het juist nodig om extra te investeren om zo de omzet op peil te houden. Zeker in deze onzekere situatie is het als ondernemer belangrijk om goed inzicht te krijgen in je maandelijkse financiën. Doorloop een aantal stappen om je uitgaven goed in kaart te krijgen én te besparen waar mogelijk. 

Loop jij inkomsten mis, of geef je meer uit dan je zou willen? Ben je benieuwd of je het ook zonder corona steunmaatregelen financieel weer kunt redden als zzp’er? Dan is het verstandig om je uitgaven in kaart te brengen en te kijken waar je kunt minderen. Zo houd je als ondernemer het financieel overzicht, ook als de omstandigheden tegenzitten.

Stap 1: zet je maandelijkse uitgaven op papier
Om een goed beeld te krijgen van je uitgaven, kun je ze het beste op papier zetten. Print een overzicht van al je maandelijkse uitgaven, zowel zakelijk als privé. Nu je je uitgaven op een rijtje hebt staan, is het tijd om je erin te verdiepen.

Waar zijn je inkomsten eigenlijk precies naartoe gegaan? Deel ze op in categorieën. Door goed naar je uitgaven te kijken, kun je misschieneen patroon herkennen en in het vervolg een deel van deze uitgaven beperken.

Stap 2: markeer zakelijke uitgaven die omzet genereren
Pak drie verschillende kleuren markeerstiften, bijvoorbeeld groen, geel en oranje. Begin met de groene stift: markeer hiermee alle zakelijke uitgaven die je hebt gedaan om omzet te genereren. Dit zijn al je winstgevende uitgaven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inkoop van producten die je verkoopt.

Stap 3: arceer noodzakelijke uitgaven
Nadat je de winstgevende kosten hebt gearceerd, is het tijd om de noodzakelijke kosten in kaart te brengen. Dit doe je bijvoorbeeld met een gele stift. Onder noodzakelijke kosten vallen onder meer de huur van je eventuele kantoorruimte en verzekeringen.

Bekijk meteen of hier uitgaven bij zitten waarop je zou kunnen bezuinigen. Geef je ergens meer geld aan uit dan je zou willen? Zijn er goedkopere alternatieven?

Stap 4: markeer overbodige kosten
Met de laatste, oranje stift, markeer je alle kosten die je als overbodig beschouwt. Heb je bijvoorbeeld een abonnement op meerdere kranten of op iets anders dat je vrijwel niet gebruikt? Dan kun je hier mooi op besparen.

Stap 5: analyseer je uitgaven en schrap waar nodig
Nu je alle kosten hebt ingedeeld in een van de drie categorieën, kun je gemakkelijker inschatten waar je het meest kunt besparen. Bepaal allereerst hoeveel je wilt bezuinigen. Op die manier kun je beter beoordelen op hoeveel verschillende uitgaven je moet korten.

Zit je écht krap bij kas? Dan kun je (tijdelijk) alle oranje gemarkeerde kosten schrappen. Voor de kosten in het geel geldt: verdiep je in verschillende opties voor deze uitgaven. Misschien zijn er goedkopere leveranciers of producten die je kunt afnemen met een vergelijkbaar resultaat.

Inzicht in je zakelijke financiën
Met Knab Zakelijk kun je als zzp’er financieel inzicht creëren. Maak meerdere zakelijke spaar- en betaalrekeningen aan en geef ze een naam. Bijvoorbeeld om je kosten, belasting, winst of reserve apart te zetten. Zo weet je precies wat je hebt en geef je geen geld uit waar je eigenlijk niet aan mag komen.