De steunmaatregelingen zijn door de overheid in het leven gebracht om ondernemers door de coronacrisis heen te helpen. Er worden verschillende steunmaatregelingen aangeboden. O.a. de Tozo, TONK en TVL subsidie. Het aantal zelfstandigen die gebruik maken van de steunmaatregelingen nemen af. Zo is bijvoorbeeld te zien dat er ongeveer 380.000 ondernemers gebruik hebben gemaakt van Tozo1, waarna er 109.000 gebruik hebben gemaakt van de Tozo2 en 65.000 van Tozo3. Deze daling kan te wijden zijn aan het aantrekken van de markt, maar ook doordat er steeds meer ondernemers gebruik maken van alternatieven.

Wat zijn de alternatieven van de steunmaatregelingen?
Ten eerste biedt het pakket aan steunmaatregelen een alternatief op elkaar. Aan alle maatregelen zitten namelijk bepaalde voorwaarden verbonden. Om gebruik te kunnen maken van de TONK moet je bijvoorbeeld aantonen dat je je woonkosten niet langer uit huishoudensinkomen of vermogen kan betalen. Waar je voor de TVL subsidie bijvoorbeeld moet aantonen dat je een omzetverlies van minimaal 30% hebt. Het kan dus goed zijn dat je voor de TONK niet in aanmerking komt, maar voor de TVL subsidie wel.

Voor – en nadelen van de steunmaatregelingen
Het grootste voordeel van de steunmaatregelingen is dat deze niet terugbetaald hoeven te worden. Met uitzondering van de KKC-regeling. Dit is een regeling die meer lijkt op een lening, want je betaald hier namelijk ook rente over.

Het nadeel van de regelingen is dat deze tijdig zijn. Ze zijn bedoeld om de periode van de crisis door te komen, maar zodra het einde van de pandemie in zicht komt zullen de steunpakketten ook aflopen. Dit betekent dat je geen zekerheid hebt van steun op de langere termijn. Daarnaast is het gebleken dat het voor veel ondernemers lastig is om gebruik te maken van de steunmaatregelingen, omdat er aan een groot aantal voorwaarden voldaan moet worden.

Gelukkig zijn er ook alternatieven naast de steunmaatregelingen. Deze alternatieven kunnen goed naast óf als toevoeging op de steunmaatregelingen gebruikt worden.

Borgstelling MKB-kredieten
De Borgstelling MKB-kredieten, ook wel BMKB regeling genoemd, zorgt ervoor dat ondernemers makkelijker geld kunnen lenen bij financiële dienstverleners. De regeling zorgt er namelijk voor dat financiers makkelijker leningen kunnen verstrekken. Dit geldt ook voor bedrijven die factoring, oftewel voorfinanciering, aanbieden.

Factoring is anders dan een lening. Het is namelijk een voorfinanciering op basis van facturen. Het grote voordeel hiervan is dat je geen schuld aangaat op je balans. Je krijgt enkel eerder betaald voor werkzaamheden die je al hebt uitgevoerd.

Factoring is goed in te zetten als alternatief op de steunmaatregelingen, maar óók als toevoeging op het steunpakket. Het grote voordeel van factoring is namelijk de flexibiliteit. Je bepaalt zelf welke facturen je wel of niet via factoring laat verlopen. Hierdoor kan je factoring inzetten als toevoeging op de steunmaatregelingen, maar zodra de steunmaatregelen aflopen kan je meer via factoring laten verlopen. Met het grote voordeel dat als de steunmaatregelen aflopen je alsnog gebruik kan maken van factoring.