Constance en Laurent Scholten Fotografie: Matt Parfitt

De wereld verbeteren. Dat is de gezamenlijke drijfveer van de uit Weert afkomstige Laurent (35) en Constance (34) Scholten. Broer en zus doen dat elk op hun eigen manier. Constance richtte twee eigen bedrijven op en investeert tegenwoordig als director bij Slingshot Ventures in andere ondernemers. Laurent is medeoprichter van Wonderkind en timmert hard aan de weg: het recruitmentplatform is actief in meer dan honderd landen.

Door Wesley Hegge

Ze wonen al lang niet meer in Weert. Wel koesteren ze warme herinneringen aan hun geboortestad. Constance: “We woonden midden in de stad. Onze ouders waren gescheiden en mijn moeder was veel aan het werk. Dat maakte ons zelfstandig vanaf jonge leeftijd. We waren natuurlijk ook ondeugend en beklommen gebouwen zoals de bibliotheek en het dak van ons huis. Ik ging mee in alles wat mijn broer deed.”

Springplank
Laurent bouwde een hechte vriendenkring op in Weert. “We hebben een enorm sterke band en zijn nog altijd beste vrienden. Als we bij elkaar komen, voelt het als thuiskomen. Ik heb Weert altijd gezien als een mooie springplank. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik de wereld wilde verkennen. Binnen Nederland is Amsterdam de eerste opstap. Van daaruit naar steden als New York, Londen en Tokio. Nu met corona kan het natuurlijk niet, maar normaal gesproken vlieg ik elke maand naar een van de vele steden.”

Hun beide ouders en grootouders zijn ondernemers. Constance verklaart dat het veel invloed heeft gehad. “Ik ben met een werelds gedachtegoed opgegroeid en met de druk om te presteren. Wat je ook doet, zorg dat je de beste bent! Een belangrijk credo dat mijn moeder Helmie Vossen, een succesvolle onderneemster in aloë vera-producten van Forever, altijd gestimuleerd heeft, is dat doorzetters daar beginnen waar anderen de moed verliezen. Je bent natuurlijk een optelsom van je verleden en het is dan ook logisch dat mijn broer en ik dit pad bewandelen. Ik prijs mezelf iedere dag gelukkig dat ik er zoveel plezier aan beleef: de mensen met wie ik werk, de bedrijven en wat we daarmee gezamenlijk bereiken in de maatschappij.”

Tegenwoordig is Constance director bij Slingshot Ventures. Al tijdens haar studie rechten richtte ze op 19-jarige leeftijd een recruitmentbedrijf op. Dat werd vier jaar later overgenomen. “Vervolgens ben ik met een groep ondernemers ’s werelds kleinste sociale netwerk, genaamd Camarilla, gestart. Ook dat werd overgenomen. Het was een waanzinnige tijd waarin we iets gecreëerd hebben waarvan we vooraf niet wisten of er vraag naar zou zijn. De vraag naar wat we gemaakt hadden, bleek er te zijn. Meer zelfs dan we ooit hadden durven dromen.”

Wereld verbeteren
Nu investeert ze in andere ondernemers. Constance: “Dat ik ging ondernemen was geen vooropgezet plan. Ik had er plezier in en boekte succes. Maar altijd was het doel om te gaan investeren, te werken aan bedrijven die bijdragen aan de wereld. Vanuit mijn functie bij Slingshot Ventures, het grootste Nederlandse venture capital fonds zonder institutioneel kapitaal, kan ik investeren in levensveranderende bedrijven. We onderscheiden ons vanwege de ‘voor ondernemers door ondernemers-gedachte’. Dit houdt in dat de nieuwe generatie ondernemers naast kapitaal ook kennis, kunde en internationaal netwerk van onze achterban tot hun beschikking heeft om hun maximale potentieel te bereiken.”

NAAM Constance Scholten GEBOREN OP 21 november 1986 in Weert MOEDER VAN Hector (6)
en Georgia (1) VRIJE TIJD Kunst, theater, koken,
vrienden, yoga en sporten LEVENSMOTTO Always expect the unexpected

Laurent deelt de drijfveer van zijn zus. “Aanvankelijk wilde ik de politiek in, omdat dat de mensen zijn die bepalen wat er gebeurt in de wereld. Al snel kwam ik erachter dat politici geen verandering brengen, want zij doen wat de kiezers van hen vragen. Dat is vaak behoud van het bestaande. Verandering is juist wat vooruitgang brengt. Het zijn ondernemers die daarvoor zorgen.” Met zijn onderneming Wonderkind maakt Laurent de wereld beter door mensen te helpen bij het vinden van hun droombaan. “In 2016 zijn we gestart. Een jaar later hebben we twee miljoen euro aan funding opgehaald. Ja, het is erg snel gegaan. We werken voor bedrijven als Heineken, Booking en KLM.”

Wonderkind gebruikt het hele internet als recruitmentplatform. “We gebruiken artificial intelligence om talent te bereiken. Traditioneel worden kranten en online job boards ingezet om de juiste kandidaten te vinden. Daarmee bereik je maar een kleine groep. Wij doen het anders. Door middel van targetting gaan we automatisch op zoek naar de best passende kandidaat op basis van zijn of haar online gedrag. Op die manier bereik je ook latent werkzoekenden naast de actieve zoekers. Een groot verschil. We zijn succesvol en actief in meer dan honderd landen, maar zijn nog lang niet waar we willen zijn. Onze droom is om 250 miljoen kandidaten te inspireren voor de baan die echt bij ze past.”

Steun
Broer en zus hebben een zeer hechte band. Ze bespreken alles, van gevoelens tot zakelijke ontwikkelingen. Constance: “Laurent is een prachtige kerel, van vanbinnen en vanbuiten. Hij heeft hele harde lessen altijd voor hem laten werken. Hij heeft een winnaarsmentaliteit en dat maakt dat hij geluk afdwingt. We maken veel mee, hebben hetzelfde doel, maar zitten heel anders in elkaar en dat maakt dat we elkaar veel kunnen brengen.”

Laurent benadrukt dat ze elkaar elk weekend zien, vaak ook doordeweeks. “Ze weet wat ik als ondernemer doormaak. Er zijn niet veel mensen die deze mate van stress meemaken. Ik heb alle uitdagingen al meegemaakt, van cashflow problemen tot rechtszaken. Het is fijn dat ik met haar kan sparren over het ondernemerschap en alles wat daarbij komt kijken.”

NAAM Laurent Scholten GEBOREN OP 13 mei 1985 in Weert VRIJE TIJD Voetbal, boksen en vrienden
LEVENSMOTTO Everything is possible with passion and a drive

Waar Laurent nog ‘happy single’ is, heeft Constance een gezin met twee kinderen, Hector van zes en Georgia van een jaar. Constance: “Door de komst van de kinderen heeft mijn carrière nog meer betekenis gekregen. De tijd die je buitenshuis spendeert, neem je mee naar binnen en het is fijn als die meer dan de moeite waard is en energie oplevert. Ik stimuleer mijn kinderen hun unieke talenten in te zetten en daar geen concessies aan te doen. Mijn belangrijkste levensles is dat je dankbaar mag zijn voor wie je bent en waar je bent, vanaf daar in beweging te blijven, werken met wat er is en helder zien waar je naartoe wilt.”

Laurent sluit zich daarbij aan en deelt tot slot een interessant inzicht. “Als je een bedrijf opbouwt, gaat het jouw karaktertrekken krijgen. Als die karaktertrekken zich in de organisatie manifesteren, kunnen ze zich tegen je keren. In mijn geval was dat bijvoorbeeld mijn gefrustreerde ambitie. Ik moest dat veranderen. Die verandering heeft me veel gebracht, het is mijn grootste geschenk. Ik sta nu veel fijner in het leven.”