jonge ondernemers Limburg

LIMBURG – Jonge ondernemers in Limburg: het aantal blijft achter bij landelijk gemiddelde. In andere provincies kiezen meer jongeren voor het ondernemerschap.

Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Landelijk is er een snelle toename van starters in de leeftijdsgroep tot en met 19 jaar. Bovendien is de gemiddelde leeftijd van starters gedaald van 37 jaar twee jaar geleden naar 35 jaar in 2019.

Veel jonge ondernemers
Nooit eerder was het aantal mensen dat een eigen onderneming begon zo groot als het afgelopen jaar. Het totaal aantal starters in 2019 (drie kwartalen) is 161.076. Dit is 11% meer ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Er zijn grote verschillen tussen de provincies. De meeste starters zijn te vinden in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In de provincie Flevoland treffen we relatief de meeste zeer jonge startende ondernemers aan. Limburg telt juist relatief de minste zeer jonge startende ondernemers. Er worden hier en daar initiatieven gestart om jong ondernemerschap te stimuleren.

Branches
Jonge startende ondernemers tot 24 jaar zijn het meest actief binnen de detailhandel via internet. Kleding en mode-artikelen, een algemeen assortiment non-food en overige non-food zijn hierbij de drie meest voorkomende bedrijfsactiviteiten.

KVK ondernemers-adviseur Gerdine Annaars over de toename van het aantal jonge ondernemers: “In het onderwijs is er meer aandacht dan ooit voor ondernemerschap. Jongeren krijgen het ook vaker van huis uit mee, steeds meer mensen zijn zzp’er in plaats van in loondienst. Jonge ondernemers hebben een soort filmsterrenstatus, denk aan DJ’s en vloggers, dat inspireert. De kids zien ook volop kansen online. Ze zijn actief op platforms en verkopen via webshops. Ze verdienen zo een lekker centje bij. En ze vinden het leuker en leerzamer dan kranten lopen of vakken vullen.”