Column Ingrid Vermeer

Heeft u het boek gelezen? De titel sprak me meteen aan, de ondertitel is scherp: ‘hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt’. Het boek maakt duidelijk dat we als mens ons het liefst laten verleiden tot ultrabewerkt en calorierijk voedsel dat bij voorkeur bestaat uit suiker, vet en bloem. Met z’n allen eten we teveel en ongezond wat leidt tot overgewicht en welvaartsziekten. Dit is geen nieuws maar schrijver Teun van de Keuken maakt het ons nog eens extra duidelijk.

Toen ik in de aanloop naar de Europese verkiezingen een debat bijwoonde over voedsel van de toekomst stelde ik de vraag aan de aanwezige politici over de rol van de politiek met betrekking tot gezond eten en het aanbod van gezond voedsel. Het antwoord was weinig hoopgevend. Ondanks oplopende zorgkosten door toenemende welvaartsziekten voelden de aanwezige politici zich niet verantwoordelijk. Wat de consument eet moet hij zelf bepalen, was het antwoord. Overigens ben ik het daarmee eens, maar het wordt de consument wel heel moeilijk gemaakt als de supermarkt vol ligt met ultrabewerkt en calorierijk voedsel.

En ondertussen zijn er gelukkig ondernemers die beter weten en beter doen. Op de Brightlands campus hadden we weer een mooi event van ons startup programma BL.INC. We mochten kennismaken met ondernemers die gezonde en duurzame producten hebben ontwikkeld en we hebben ze ook mogen proeven. Geen bitterballen en chips, maar een combinatie van fantastisch lekkere (en gezonde) hapjes. Zo hebben we een passievrucht mogen proeven, geteeld in Noord-Limburg. Deze heeft een heerlijk zoete smaak omdat een passievrucht uit de regio veel langer kan rijpen. We proefden een heerlijk taartje zonder toegevoegde suikers, vet en bloem. Zo gezond dat je ermee zou kunnen ontbijten, geweldig toch? En we hadden krokante kaas chipjes op unieke wijze bereidt met meer smaak en minder vet. Gezond eten kan dus wel en is ook nog lekker.  Hoe lang moeten we wachten tot deze ondernemers de supermarktschappen overnemen?

Ingrid Vermeer
CEO a.i. Brightlands Campus Greenport Venlo

brightlands.com