De gemeente Weert zet binnenkort de Poort van Limburg in de verkoop. Het complex ligt op een zichtlocatie aan de Werthaboulevard 1, met uitzicht op de Zuid-Willemsvaart, vlakbij de Stadsbrug Weert. De Poort van Limburg ligt op een zeer prominente locatie in het centrum van Weert; in de directe omgeving bevinden zich alle binnenstedelijke faciliteiten en verschillende horecagelegenheden.

Bovendien is het pand uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Het NS Station Weert bevindt zich op 15 minuten loopafstand, en het pand is gesitueerd op 4 kilometer afstand van de A2 richting Eindhoven-Maastricht.

De Poort van Limburg werd in 2010 gebouwd als zalencentrum (ca. 3.366 m² BVO) als onderdeel van een complex bestaande uit kantoren, commerciële ruimte, woningen en een parkeergarage. Het zalencentrum bestaat uit een grote zaal met capaciteit voor 1.250 personen op de begane grond. Tevens is de grote zaal op te delen in meerdere kleine zalen. Naast deze grote multifunctionele zaal bestaat het pand onder andere uit een kleinere zaal met capaciteit voor 550 personen, een vijftal multifunctionele ruimten, 2 keukens, foyer, kleedruimtes, sanitaire voorzieningen, en overige ondersteunende ruimten waaronder een drietal ruime bergingen in de kelder. Bij de entree aan het Bassin, is er de mogelijkheid voor terrassen. De terrassen vormen de verbinding tussen meerdere cafés en restaurants aan het Bassin. Het pand heeft een ondergrondse parkeergarage, welke in eigendom is en blijft van de gemeente Weert.

Toekomstbestendig plan
De Poort van Limburg is in eigendom van de gemeente Weert en in gebruik als zalencentrum. Dit behoort niet tot de kerntaken van de gemeente. Daarom is de gemeente op zoek naar een nieuwe eigenaar en invulling van het pand.

De gemeente wil partijen uitdagen om creatieve en toekomstbestendige invullingen voor dit pand te bedenken en realiseren. De huidige planologische bestemming is ‘gemengd’ en daardoor zijn veel invullingen al mogelijk zoals horeca, cultuur en ontspanning, maatschappelijk, wonen, dienstverlening, dan wel een combinatie hiervan. Maar de gemeente staat ook invullingen buiten de bestaande bestemming toe, dus ook minder voor de hand liggende ideeën zijn gewenst. Daarbij is kwaliteit en haalbaarheid van de invulling van groot belang. Deze kwaliteit moet bijdragen aan versterking van de binnenstad en passen in de omgeving.

De verkoopprocedure
Via een openbare verkoopprocedure nodigt de gemeente Weert geïnteresseerden uit om een toekomstplan in te dienen voor deze nieuwe invulling van plan en een bieding. De verkoopprocedure start eind augustus / begin september 2024. Dan komt ook alle informatie beschikbaar over het pand en de verkoopprocedure. Geïnteresseerden krijgen ruim de tijd om aan een plan en bieding te werken, tot eind oktober 2024. De verkoopprocedure verloopt via het openbare platform Tenderned. Alle informatie over de verkoopprocedure is of komt via dat platform beschikbaar.