Als ondernemer heb je niet alleen zakelijke, maar ook sociale vaardigheden hard nodig. Om vruchtbare samenwerkingen aan te kunnen gaan met klanten en zakenpartners, is het belangrijk dat het onderlinge contact een goede basis heeft. Of het nu gaat om je technische groothandel, een boekhouder, ingehuurde freelancers of zelfs de concurrent. Goede communicatie is van groot belang! Wil jij een sterke relatie ontwikkelen met belangrijke zakenpartners? In dit artikel delen we een aantal tips voor de beste onderlinge communicatie.

Leer elkaar persoonlijk kennen

Om een samenwerking aan te kunnen gaan, is het belangrijk dat er sprake is van een zeker onderling vertrouwen. Daarom kan het, zeker als het gaat om een langdurige en intensieve samenwerking, zeker de moeite waard zijn elkaar ook persoonlijk te leren kennen. Spreek daarom niet alleen af op kantoor, maar ga ook eens een hapje eten samen. Hoe is de gezinssituatie van jouw zakenpartner? Wat doet diegene in diens vrije tijd? Soms kan het voor iemand heel fijn en vertrouwd zijn als daar regelmatig naar gevraagd wordt.

Ga op zoek naar een collectieve norm

Wanneer jullie een onderlinge samenwerking aangaan, is het belangrijk dat jullie ook een gezamenlijk doel hebben, dat voortkomt uit een bepaalde visie. Wat hebben jullie daarin gemeenschappelijk? Misschien vinden jullie het beiden belangrijk om zo veel mogelijk te verduurzamen, of om starters zo veel mogelijk kansen te bieden. Een gezamenlijke norm brengt jou en je zakenpartner dichter bij elkaar.

Ga zorgvuldig om met gevoelens

Wanneer je van jezelf weet dat je een koele kikker kunt zijn, is het in de zakelijke sfeer extra belangrijk dat je de gevoelens van de ander in acht neemt, wanneer je graag een samenwerking met iemand wil behouden. Neem daarom de ideeën van de ander altijd serieus en ga niet te fel in op dingen waar je het niet mee eens bent. Laat de samenwerkingspartner weten dat hij van waarde is voor jou.

Kom op voor je eigen belangen

Ja, je moet rekening houden met de gevoelens van de anderen, maar in een samenwerking is het belangrijk dat jullie er uiteindelijk allebei van profiteren. Zorg daarom dat je voor jezelf helder hebt wat jij uit deze samenwerking wilt halen en hoeveel concessies je bereid bent te doen (zo min mogelijk!) Heb je moeite met het behartigen van je eigen belangen? Er zijn in de zakelijke wereld coaches die je hiermee kunnen helpen.