In Tegelen viert Faassen Plants op 1 mei van dit jaar een monumentale mijlpaal: het honderdjarig bestaan. Opgericht in 1924, heeft het familiebedrijf zich ontwikkeld van een bescheiden onderneming tot een toonaangevende kracht in de boomkwekerijsector. Faassen Plants staat symbool voor innovatie en duurzaamheid, waarden die door vier generaties zijn doorgegeven en nog steeds de kern vormen van hun succes. De wortels van het bedrijf gaan terug tot Arnold Faassen, die in 1885 de basis legde voor de onderneming. Zijn visie en toewijding aan kwaliteit legden het fundament voor wat vandaag de dag een bloeiend en divers bedrijf is. Onder leiding van de huidige generatie, Florian en Rowan Faassen, blijft het bedrijf innoveren, met een sterke focus op duurzaamheid en kwaliteit.

Arnold Faassen (*1854-†1949), beter bekend als Bergs Nölke, werkte als gewone arbeider in de klei-industrie, maar barstte van de ambitie. In 1883 begon hij dennenplanten te kweken; en richtte in 1885 officieel zijn bedrijf op. De dennenplanten verkocht hij aan de gemeente, kasteel de Holtmühle en Duitse houtvesters. Aan werk geen gebrek. Arnold moest herhaaldelijk zijn gehele, omvangrijke familie optrommelen om op landgoederen in Duitsland bos aan te planten. Van zijn zes kinderen kwamen er drie in het bedrijf, dat toen A. Faassen en Zonen ging heten: Willem (1886), Bert (1892) en Tinus (1900).

1924 oprichting J.H. Faassen-Hekkens
Na de Eerste Wereldoorlog begon iedere zoon een eigen bedrijf: Faassen-Peeters (Willem, 1919 naar Baarlo), Faassen-Hekkens (Bert, 1924 Tegelen) en Faassen-Houba (Tinus,1930 Tegelen). Bert Faassen stapte in 1924 uit het bedrijf van zijn vader en begon aan de andere kant van het spoor zijn eigen kwekerij. Hij kweekte op zijn twaalf hectare groot bedrijf laan- en sierbomen, fruitbomen, coniferen, rozen, heesters, bos- en haagplantsoen. Bert richtte zich vooral op de particuliere markt. Hij stelde jaarlijks een fraaie catalogus samen, die hij in een oplage van 30.000 exemplaren verspreidde; compleet met bestelformulier en gefrankeerde antwoordenveloppe. Bestellingen werden in stro verpakt en ter plekke op de trein gezet. Bert had een eigen aftakking van het spoor, waar plaats was voor vijf wagons.

‘We streven naar de beste service, met de nadruk op duurzaamheid, kwaliteit en snelheid’

Derde generatie
Na enkele jaren buitenland en drie jaar lang ervaring op te doen in de kwekerij van zijn oom Sjraar in Reuver, wilde Bart Faassen (1954) op eigen benen te staan. Met deze ambitie voor ogen, stichtte hij in 1980 Bart Faassen Tegelen BV in Tegelen op een historische locatie. Bart Faassen: ‘Bij de start van mijn eigen onderneming sloot ik een pact met oom Sjraar: we zouden elkaars markten respecteren. Mijn focus lag op Engeland en Ierland, terwijl hij zich richtte op Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland’ . Bart zette niet alleen nationaal, maar ook internationaal grote stappen vooruit. Onder zijn leiding groeide het familiebedrijf aanzienlijk, beginnend met de overname van de bedrijven van zijn ooms in 2003 en 2016, respectievelijk Faassen-Houba (nu bekend als Franssen en Driessen) en J.H. Faassen-Hekkens, gevestigd in Reuver. Na de sluiting van de locatie in Reuver werd de basis van het bedrijf versterkt in Tegelen. In 2020 ging het bedrijf verder onder de vlag van Faassen Plants, wat de start markeerde van een nieuw tijdperk. Barts visie stuwde het bedrijf naar een prominente positie op de internationale markt, met een bereik dat in 2024 heel West-Europa beslaat. Naast deze geografische expansie en schaalvergroting, bewerkstelligde hij een diversificatie van de bedrijfsactiviteiten. Dit culmineerde in de oprichting van de Faassen Group, een parapluorganisatie waaronder Faassen Plants, Faassen Hoveniers, Faassen Tuin en Dier, en Bakker Groen vallen. De productiekwekerij is tegenwoordig uitgestrekt over ongeveer 75 hectare. Het is een thuis voor de kweek van laanbomen, heesters, bos- en haagplantsoen en potplanten, en blijft tot op de dag van vandaag floreren.

In december 2020 namen zijn zonen Florian (1985) en Rowan (1988), de vierde generatie, het bedrijf over. Faassen: ‘Het is meer dan een wisseling van de wacht; het markeert een nieuwe fase van innovatie en duurzaam ondernemerschap.’ Florian en Rowan Faassen nemen de leiding over met een frisse blik en ambitie. Ze benadrukken de betekenis van duurzaamheid in moderne bedrijfsvoering. “Ons doel is niet enkel groei”, verklaart Florian. ‘We streven ernaar om onze klanten de beste service te bieden, met de nadruk op duurzaamheid, kwaliteit en snelheid.’

Uitdagingen en kansen in duurzaamheid
Een belangrijk onderdeel van de visie van Faassen Plants is de focus op chemievrij telen. ‘We zijn een van de eerste kwekers in Nederland die zich wagen aan biologisch telen van bosplantsoen in volle grond’, vertelt Florian. Dit proces brengt zijn uitdagingen met zich mee, zoals arbeidsintensiviteit en de effectiviteit van biologische beschermingsmiddelen, maar het is een stap die het bedrijf belangrijk acht in zijn streven naar duurzaamheid. Het succes van Faassen Plants kan niet alleen worden toegeschreven aan planten en bomen; het is ook een verhaal van mensen. Met 65 medewerkers vormt het bedrijf een hechte gemeenschap, waarbij sommige leden al decennia lang bijdragen aan het succes van het bedrijf.’ Deze lange dienstverbanden zijn getuigen van de sterke bedrijfscultuur en familiewaarden die wij hoog in het vaandel dragen”, zegt Florian.

Toekomst
Terwijl Faassen Plants zijn honderdjarig jubileum viert, blijft het vooruitkijken. De uitdagingen van de moderne tijd, zoals klimaatverandering en een steeds competitievere markt, worden gezien als kansen voor groei en innovatie. “We willen een voortrekker zijn in duurzame bedrijfsvoering en onze klanten voorzien van producten die niet alleen van de hoogste kwaliteit zijn, maar ook bijdragen aan een groenere planeet”, aldus Florian. Het honderdjarig bestaan van Faassen Plants is niet alleen een viering van het verleden, maar ook een blijk van toewijding aan de toekomst. Met een sterke basis in familiewaarden, een onwrikbare focus op kwaliteit en duurzaamheid, en een visie die gericht is op continue innovatie, is Faassen Plants klaar om de uitdagingen en kansen van de volgende eeuw aan te gaan.

Bert Faassen was voortdurend op zoek naar plantmateriaal. Midden jaren dertig trof hij in een partij Noorse esdoorns in België een zeer zeldzame rode mutant aan. Hij kweekte deze op tot een nieuwe soort, die tot op de dag van vandaag bekend staat als Faassen’s Black. Berts oudste zoon Noud wist er na de bevrijding Canada enthousiast voor te maken. Het Tegelse bedrijf groeide daarna als kool en kon zich op zeker moment zelfs de grootste van Nederland noemen.

Op de Faassen kwekerij, 75 hectare in Noord-Limburg, worden met name laanbomen, solitaire struiken, bos- en haagplantsoen en pot-planten gekweekt. De vestiging in Noord-Brabant (Achtmaal) zorgt voor de snelle levering van planten van diverse productiegebieden in Brabant, Zuid-Holland en België. In het leverseizoen, dat door diverse technieken steeds meer wordt verlengd, exporteren wij vrijwel dagelijks naar o.a. Engeland, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. Maar ook klanten in o.a. België, Frankrijk, Zwitserland, Polen, Tsjechië en Luxemburg worden regelmatig door Faassen van planten voorzien.

faassen.nlfaassenplants.nl

Tekst: Bart Maes • Fotografie: Faassen Plants