Vaandels & Weert

Een bonte verzameling vaandels in de Paterskerk
Tentoonstelling 3 maart t/m 6 april 2024

In de tentoonstelling Vaandels & Weert zijn recent gemaakte Weerter vaandels te zien, aangevuld met historische exemplaren uit de collectie van Museum W. Op uitnodiging van Museum W hebben verenigingen, clubs, vriendengroepen en andere gezelschappen een nieuw verenigingsvaandel gemaakt. De bonte verzameling vaandels wordt van 23 maart tot en met 6 april tentoongesteld in de Paterskerk in Weert.

Weert heeft een rijk verenigingsleven: schutterijen, sportclubs, muziek-verenigingen en nog vele anderen geven de stad kleur en vormen de ruggengraat van de samenleving. Vanaf de negentiende eeuw zijn vaandels een belangrijk uithangbord voor deze verenigingen, ze laten hiermee trots zien wie ze zijn. Een vaandel symboliseert een onderlinge verbondenheid: Wie ben je? En waar sta je voor?

In de tentoonstelling worden verleden en heden met elkaar verbonden. De historische vaandels geven een indruk van de rijke geschiedenis van de stad. Vakbonden, fanfares en katholieke verenigingen lieten zeer fraaie en veelal kostbare vaandels maken. De nieuwe vaandels laten het hedendaagse verenigingsleven zien. Er wordt een veelkleurige verzameling vaandels van uiteenlopende deelnemers getoond: een zangkoor, carnavalsverenigingen, een operavereniging, schoolklassen en er is zelfs een ambtenarenvaandel te bewonderen.

Ter afsluiting van de tentoonstelling wordt op zondagmiddag 7 april een vaandeloptocht georganiseerd door het centrum van Weert. Alle deelnemende verenigingen tonen hun vaandels aan het publiek. De optocht loopt vanaf de Paterskerk via het stadspark naar Museum W. De vaandeloptocht vindt plaats tijdens het landelijke museumweekend op 6 en 7 april. Alle Nederlandse musea zijn dan gratis toegankelijk, zo ook Museum W.

Tentoonstelling ‘Vaandels & Weert’
23 maart t/m 6 april 2024

Paterskerk
Biest 43, Weert

Openingstijden:
donderdag t/m zondag
van 13:00 tot 16:00 uur

Gratis toegang

www.museumw.nl/vaandels-en-weert