Weerter ondernemers laten hun hart spreken in de strijd tegen armoede

De vakantie is een periode waar mensen vaak vol verlangen naar uitkijken. Een periode van rust, ontspanning en connectie met degenen die je lief hebt. Helaas is dit gevoel niet voor iedereen in de samenleving herkenbaar. Om hierin voor de inwoners van Weert verandering te brengen, hebben Weerter ondernemers, vakantiepark De Weerterbergen en de gemeente Weert een samenwerking gerealiseerd.

Met de financiële hulp van meerdere Weerter onder-nemers huurt de gemeente Weert het gehele jaar door een vakantiehuisje op het prachtig gelegen vakantiepark De Weerterbergen. Te midden van de rijke natuur en de vele voorzieningen op het park, wordt het voor huishoudens die langdurig in armoede leven mogelijk gemaakt om een complete vakantie te vieren.

‘Het mooie aan dit initiatief is dat het een zichtbare impact heeft op de mate waarin mensen echt kunnen meedoen in de samenleving.’

“Iedereen doet mee” is voor de sympathieke wethouder Martijn van den Heuvel geen loze belofte uit het vastgestelde coalitieprogramma. De gemeente Weert is uitermate actief op het gebied van armoedebestrijding en armoedeverzachting. Effectieve en efficiënte hulp speelt daarin een belangrijke rol. Met concrete projecten, zoals het huren van het vakantiehuisje op de Weerterbergen, worden bijzondere stappen gezet in de strijd tegen armoede.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “In 2018 is het eerste armoedebeleid vastgesteld om gelden beschikbaar te stellen met als specifiek doel het voorkomen, het bestrijden en het verzachten van armoede. Op dit moment is dat helaas nog harder nodig dan destijds. Wat voor het ene gezin als normaal wordt beschouwd, is dat voor een ander gezin niet. Er is goed geïnventariseerd waar behoefte aan is. Op vakantie gaan kwam daarbij al snel naar boven.”

Het vakantiehuisje voorziet in een verlangen die misschien niet valt onder de eerste levensbehoeften, maar wel doorwerkt op meerdere aspecten van het dagelijks leven. Armoede gaat namelijk verder dan het ontbreken van de financiële middelen om te voorzien in basisbehoeften.

“Het mooie aan dit initiatief is dat het een impact heeft op de mate waarin mensen echt kunnen meedoen in de samenleving. Door een deel van de cliënten die wij begeleiden, wordt gebruik gemaakt van het initiatief. Dat maakt voor ons zichtbaar dat het beleven van een vakantie voor hen op meerdere vlakken een positieve uitwerking heeft”, vertelt Danny Lebioda van sponsor Toekomst & Arbeid. “De stress die op dagelijkse basis wordt ervaren, kan even losgelaten worden. Dat geeft mensen soms letterlijk de rust en de ruimte om zelf in het leven verdere stappen te zetten en keuzes te maken die helpend zijn om uit de huidige situatie te geraken.”

Via het initiatief wordt aan inwoners van Weert die daarvoor in aanmerking komen een lang weekend of een midweek vakantie aangeboden. Bijzonder is dat er sprake is van een volledig verzorgde vakantie waarbij tevens ontzorgd wordt. Er kan gebruik worden gemaakt van meerdere activiteiten zoals: bowlen, zwemmen, glowgolf en trampoline springen. Ook kunnen de vakantiegangers de pizzeria bezoeken en een ijsje eten. De ervaring wordt compleet gemaakt doordat er bij aankomst een uitgebreid boodschappenpakket klaar staat. Het is een vakantiebeleving om naar uit te kijken, om van te genieten en om vervolgens met een fijn gevoel op terug te kijken. Ruud Mevis van Toekomst & Arbeid: “We hebben ervaren dat ook mensen zonder kinderen oprecht kunnen genieten van het initiatief, door bijvoorbeeld familie en vrienden uit te nodigen. Zo kan een isolement doorbroken worden.”

Marjo en Ronald Meulen van sponsor Meulen Bouwbedrijf: “Wij waarderen aan dit initiatief dat we exact weten waar de sponsorgelden aan besteed worden en dat er aan alles is gedacht dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is.”

‘Wij waarderen aan dit initiatief dat we exact weten waar de sponsorgelden aan besteed worden en dat er aan alles is gedacht dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is.’

De hoge mate van impact wordt nog eens bevestigd door de vele dankbare reacties die de gemeente Weert mag ontvangen:
“Het was echt fantastisch. We hebben genoten van de activiteiten die de kinderen fijn samen konden ondernemen.”
“Ik was zo blij dat ik weer eens in een bed kon slapen in plaats van op de bank.”
“Mijn kinderen moesten beiden huilen toen ze hoorden dat we op vakantie zouden gaan.”
“Eindelijk kon mijn dochter op school vertellen dat ze op vakantie was geweest.”

Meerdere ondernemingen uit Weert tonen reeds hun maatschappelijke betrokkenheid door hun financiële bijdrage aan het initiatief. Op dit moment bestaan de sponsoren uit: Aben & Slag Advocaten, Blankers Schoon, Meulen Bouwbedrijf, Ronde Tafel 146, Roompot Weerterbergen en Toekomst & Arbeid.

Marjo en Ronald Meulen: “Wij vinden het fijn dat we op deze manier mede inwoners van Weert kunnen helpen die het echt nodig hebben. We weten dat er veel gebruik van het vakantiehuisje wordt gemaakt en dat mensen er oprecht blij van worden. We zijn er van overtuigd dat andere ondernemers hieraan ook zouden willen bijdragen, vooral omdat je hiermee dicht bij huis een verschil maakt.”

Via meerdere wegen worden inwoners van Weert voorgesteld die in aanmerking komen voor de volledig verzorgde vakantie. “We maken hierbij ook gebruik van ons netwerk van sociale partners”, licht wethouder Martijn van den Heuvel toe. “Professionals kunnen ons haarfijn aangeven wie het nodig heeft. We regelen het zonder veel bureaucratie, we doen dit op basis van vertrouwen.” Bij bepaalde sponsorpakketten is bovendien als extra inbegrepen dat vanuit het eigen personeelsbestand of netwerk gezinnen mogen worden aangedragen om in anonimiteit van het vakantiehuisje gebruik te maken.

Toekomst & Arbeid: “Vanuit ons werkveld weten we wat er speelt en proberen we voorzieningen die we kennen in te zetten voor onze cliënten. De stap om tot sponsoring over te gaan, voelde voor ons dan ook heel logisch. We zien van dichtbij de positieve effecten op de cliënten met afstand tot de maatschappij, omdat ontspanning onlosmakelijk is verbonden met het leven en met arbeid. We willen dan ook graag andere ondernemers inspireren om dit initiatief te ondersteunen.”

“We hopen de Weerter ondernemers bewust te maken van het feit dat maatschappelijk verantwoord ondernemen direct in onze eigen gemeente mogelijk is”, vult wethouder Martijn van den Heuvel aan. “Het zou toch mooi zijn als we dit bewezen initiatief voor inwoners van Weert samen kunnen blijven omarmen. We zoeken altijd sponsoren die iets willen betekenen voor de inwoners van onze stad.”

Heeft u vragen of (nog beter) wilt u sponsoren, dan kunt u hierover contact opnemen met de gemeente Weert, onder andere via e-mail via aanpakarmoede@weert.nl

Als u iets concreets wilt betekenen voor inwoners van Weert die in armoede leven, biedt het initiatief vakantiehuisje Weerterbergen de navolgende sponsorpakketten aan:
• PIZZA € 4.000,00
Tijdens het verblijf kunnen de mensen 1x een pizza met een consumptie nuttigen in de pizzeria op het park.
• GLOWGOLF € 2.500,00
Tijdens het verblijf kunnen de mensen
1x gaan Glowgolfen op het park.
• IJSJE € 600,00
Tijdens het verblijf kunnen de mensen een keer een ijsje eten.
• TRAMPOLINE € 300,00
De kinderen mogen een keer trampoline springen.
• BOODSCHAPPEN € 5.000,00
Gezinnen krijgen een boodschappenpakket tijdens het verblijf.
• SILVER € 500,00
U helpt 2 huishoudens per jaar aan een fijne korte vakantie.
• GOLD € 1.250,00
U helpt 5 huishoudens per jaar aan een fijne korte vakantie.
• PREMIUM € 2.500,00
U helpt 10 huishoudens per jaar aan een fijne korte vakantie.

Wilt u sponsoren, aanmelden kan via e-mail: aanpakarmoede@weert.nl

www.weert.nl