Circulariteit en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten van netwerkorganisatie Keyport. Programmamanager Ton Hagelstein geeft aan: ‘Voor een succesvolle toekomst van een bedrijf is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze grondstoffen slimmer (her)gebruiken. Keyport helpt de ondernemer hiermee in diverse projecten én deelt kennis en kunde om de overgang naar een circulaire economie aan te pakken. Dat doen we samen met partners binnen en buiten de regio.’ Een voorbeeld van een provinciale samenwerking is Circulaire Economie Limburg (CEL).

Circulair ondernemen, wat verstaan we daaronder?
Bij circulair ondernemen draait het om efficiënter gebruik van grondstoffen, zoveel mogelijk gebruik maken van duurzaam geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen, het circulair ontwerpen van nieuwe producten en ontwikkelen van nieuwe, duurzame productiemethoden. Circulair ondernemen valt of staat met samenwerking in de keten.

Ondanks de ambitieuze overheidsdoelstellingen die inzetten op een volledig circulaire economie in 2050, ontbreekt het bij veel ondernemers aan tijd en de kennis om de kansen die circulaire bedrijfsmodellen bieden op te pakken.

De kracht van circulaire economie limburg
In Circulaire Economie Limburg (CEL) bundelen acht partners de krachten om de transitie naar circulair ondernemen bij het Limburgse MKB te stimuleren en versterken. Kern van CEL is om de urgentie bij het MKB te vergroten en concrete ondersteuning te bieden bij duurzamer ondernemen. Hiervoor hebben zij een bewustwordingsprogramma ontwikkeld dat zij actief uitrollen onder Limburgse ondernemers.

Door netwerken, expertise en initiatieven te bundelen, laagdrempelig kennis te bieden en bedrijven in verschillende ketens samen te brengen, ontstaan nieuwe duurzame business- en verdienmodellen die de circulaire economie van Limburg een boost geven. Hier ligt de kracht van CEL.

Aanbod op basis van behoeften
Om te ontdekken wat MKB-ondernemers precies nodig hebben, gaan de CEL-partners het veld in om het gesprek aan te gaan. Op basis van knelpunten en behoeften gaat CEL de ondernemers wegwijs maken in het aanbod aan informatie, financieel advies en andere instrumenten. Het Limburgse MKB kan daarnaast kleinschalige en branchegerichte inspiratiesessies tegemoetzien, evenals workshops en innovatiecafés. Via diverse media worden succesverhalen gedeeld. Uitgangspunt van alle instrumenten is dat ze aansluiten bij de taal en de belangen van de ondernemers en laagdrempelig toegankelijk zijn.

Circulaire Economie Limburg (CEL) is een initiatief van: Provincie Limburg, LWV, Zuyd Hogeschool, LIOF, LLTB, Crossroads, ESZL en Keyport. Binnen Circulaire Economie Limburg (CEL) hebben deze acht organisaties hun krachten gebundeld om het mkb te ondersteunen om beter én bewuster te ondernemen. Keyport is penvoerder van dit provincie brede project.

Bijzonder lectoraat creatief en circulair ondernemen
In juni 2023 lanceerde Hogeschool Zuyd het Bijzonder Lectoraat Creatief en Circulair Ondernemen. Het lectoraat brengt onderzoekers, studenten, overheden, andere kennis-instellingen en bedrijven bij elkaar om te werken aan innovaties rond duurzaamheid, met name op het vlak van circulair ondernemen. Ook Keyport sloot hierbij aan. Een Bijzonder Lectoraat wordt in de regel mede gefinancierd door een andere instelling of bedrijf. In dit geval is dat Keyport. Moonen, voorzitter Keyport: ‘Het bijzonder lectoraat circulair en creatief ondernemen zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe kennis en inzichten op het gebied van circulair ondernemen en draagt op die manier bij aan het vergroten van de innovatiekracht van bedrijven in de regio Keyport en helpt hen om nieuwe circulaire businessmodellen en technologieën te ontwikkelen.’


Shift
Voor ondernemers die aan de slag willen met circulair werken is door Liof het platform SHIFTLimburg ontwikkeld met informatie en projecten. Een interactief community platform waar ondernemers, kennisinstellingen en netwerkpartners elkaar inspireren om samen te innoveren op weg naar een duurzame samenleving. Het platform biedt eigen ondernemersverhalen én een bundeling van bestaande actuele content rondom de vier transities (Energie, Circulariteit, Gezondheid en Digitalisering) vanuit diverse sectoren. Het is de ‘one-stop-shop’ voor ondernemers waar ze op één plek alle relevante informatie vinden. Aan de slag met circulair ondernemen? Bezoek het platform via: shiftlimburg.nl

Keyport is partner in ShiftLimburg


Weten wat Keyport voor jou kan betekenen?
Bezoek keyport.nl