Photo by Austin Distel on Unsplash

Van klimaatbeheersing en verlichting tot koffiezetters en printers: vandaag de dag kun je bijna alle systemen en apparaten automatiseren. Slimme apparatuur maakt je leven een stuk makkelijker, thuis maar ook op de zaak. Maar er zijn ook nadelen. Zo is de aanschaf niet goedkoop en zonder goede beveiliging loop je sneller risico op hacking. We zetten alle voor- en nadelen op een rij.

Internet of Things: voorbeelden op de zaak
Misschien ken je de term ‘Internet of Things’ (IoT) wel. Het beschrijft alle fysieke apparatuur die je kunt verbinden met het internet. Denk bijvoorbeeld aan slimme stofzuigers en thermostaten. Op de zaak zijn er verschillende IoT-toepassingen die erg handig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Slim voorraadbeheer: IoT kan helpen bij het optimaliseren van voorraadbeheer. Automatische sensoren houden bij hoeveel producten je nog op voorraad hebt. Moet er weer bijbesteld worden? Je krijgt dan een melding. Erg handig voor ondernemers met een online shop.
 • Slimme beveiligingssystemen: IoT-camera’s, sensoren en alarmsystemen kunnen bedrijven helpen bij het beveiligen van je kantoor en eigendommen. Gebeurt er iets verdachts? Je krijgt dan een realtime waarschuwing.
 • Slimme verlichting: Met slimme lampen kunnen bedrijven de verlichting op afstand regelen. Ook geeft het je de mogelijkheid om de helderheid aan te passen en schema’s in te stellen voor automatisch in- en uitschakelen.
 • Slimme koffiemachine: Wat is een kantoor zonder koffie? Een slimme koffiemachine kan op afstand worden bediend en geprogrammeerd om koffie te zetten op specifieke tijden.
 • Slimme boekhoudhulpmiddelen: Deze IoT-apparaten zijn voornamelijk handig voor kleine bedrijven en freelancers. Ze kunnen automatisch financiële gegevens vastleggen, zoals ontvangstbewijzen en facturen. Deze worden vervolgens naar de boekhoudsoftware gestuurd voor geautomatiseerde boekhouding.
 • Slimme afvalbakken: Zelfs afvalbakken kun je automatiseren. IoT-afvalbakken kunnen hun vulniveaus bewaken en automatisch meldingen genereren wanneer ze moeten worden geleegd.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de ontelbare opties. Het uitzoeken van de juiste IoT-oplossingen hangt natuurlijk af van de specifieke behoeften en doelen van jouw bedrijf. Waar zie jij de grootste verbeterpunten? Wil je de efficiëntie verbeteren, energie besparen of juist zorgen voor een soepele samenwerking tussen collega’s?

Er zijn ook risico’s
Slimme apparaten bieden veel voordelen op kantoor. Maar er is ook een keerzijde. De aanschaf van slimme apparaten en IoT-systemen kan best prijzig zijn. Naast de kosten voor de apparatuur zijn er ook installatiekosten. Vergeet ook niet dat deze systemen alleen goed functioneren als zij zijn aangesloten op betrouwbaar internet. Een zakelijk internet abonnement is dus een absolute must.

Ook zijn er privacy- en beveiligingsrisico’s. De meeste IoT-apparaten en -systemen verzamelen namelijk continue data, die privacygevoelig zijn. Het is daarom belangrijk om je systemen goed te beschermen. Enkele concrete tips:

 1. Blijf up-to-date: Fabrikanten van slimme apparaten brengen regelmatig beveiligingsupdates uit. Voer deze altijd zo snel mogelijk uit om kwetsbaarheden te minimaliseren.
 2. Verander standaardwachtwoorden: Standaard wachtwoorden zijn makkelijk te achterhalen. Wijzig deze daarom altijd. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elk apparaat.
 3. Gebruik tweestapsverificatie: Soms is het mogelijk om tweestapsverificatie in te schakelen op een IoT-apparaat. Maak hier altijd gebruik van, indien mogelijk.
 4. Wifi-beveiliging: Gebruik een sterk, uniek wachtwoord voor je draadloze netwerk. Je kunt overwegen een apart netwerk te gebruiken voor je IoT-apparaten.
 5. Monitor je netwerk: Gebruik handige tools om verdachte activiteiten te detecteren. Op deze manier kun je sneller reageren op mogelijke inbreuken.
 6. Hou je werknemers op de hoogte: Informeer jezelf én je medewerkers over de privacy- en beveiligingsrisico’s. Wees alert op phishingpogingen en verzamel enkel de gegevens die strikt noodzakelijk zijn voor je bedrijf. Ook kun je er voor kiezen om herhaaldelijk cyberaanvaltesten uit te voeren onder het personeel.

Kortom: slimme apparaten maken je leven op kantoor een stuk makkelijker. Wel is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s. Door je bedrijfsinformatie en -systemen goed te beschermen kun je zorgeloos genieten van alle voordelen die IoT te bieden heeft op de zaak!