Voor ondernemers in de logistieke sector is duurzame mobiliteit de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden. Niet voor niets, daar de wereld om ons heen verandert. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een must in de huidige tijd. Niet alleen om een snelle verslechtering van het klimaat en milieu tegen te gaan, maar ook om een interessante opdrachtnemer te blijven voor opdrachtgevers. Steeds vaker nemen opdrachtgevers duurzaamheid mee in de keuze die zij maken bij de verstrekking van opdrachten. Er zijn verschillende manieren waarop ondernemers binnen deze sector vormen van duurzame mobiliteit toepassen. Dit loopt uiteen van het in het magazijn plaatsen van binnenkomende goederen met een elektrische stapelaar, tot de bewuste keuze voor volledig elektrische vrachtwagens. In dit artikel lees je er meer over.

Volledig elektrisch materieel biedt voordelen
Naast een elektrische stapelaar is ook het gebruik van de beste elektrische heftrucks steeds interessanter voor bedrijven in de logistieke sector. Elektrisch materieel heeft over het algemeen minder onderhoud nodig dan materieel op benzine of diesel. Dit scheelt zeker over meerdere jaren bezien flink in de kosten die men maakt. Daar komt bij dat de bewuste keuze voor het gebruik van elektrisch materieel bijdraagt aan het werkgeluk van medewerkers. Zij hoeven niet langer in de schadelijke uitstoot van een heftruck op benzine of diesel te werken. De lucht is schoner met elektrisch materieel binnen magazijnen of bijvoorbeeld werkplaatsen.

Accucapaciteit van elektrische vrachtwagens groeit
Dat er door ondernemers vaker gekozen wordt voor elektrische vrachtwagens hangt samen met de doorontwikkeling hiervan. Vergelijkbaar met de capaciteit van de accu’s in volledig elektrische personenwagens, neemt ook de actieradius van elektrische vrachtwagens snel toe. Medewerkers hoeven zo onderweg minder vaak te stoppen om de accu op te laden, wat de efficiëntie in de uitvoering van hun werk ten goede komt. Zeker bij ritten binnen Nederland is de keuze voor een volledig elektrisch model vrachtwagen interessant.

Verduurzaming door groene zonnestroom op te wekken
Niet alleen de keuze voor het verduurzamen van het wagenpark en materieel is het overwegen waard voor bedrijven. Zij kunnen ook kiezen voor een verduurzaming van hun bedrijfspand, door het dak hiervan te bekleden met zonnepanelen. Magazijnen hebben vaak een groot plat dak, dat zich uitstekend leent voor het gebruik van zonnepanelen; deze kunnen in de meest optimale hoek op het dak geplaatst worden. Het rendement wordt hierdoor maximaal benut. Naast zonnepanelen op het dak kan ook een zonnecarport over het parkeerterrein interessant zijn.