Heb je altijd al gedroomd van je eigen bedrijf, maar weet je niet precies hoe je dat tot een succes maakt? De vraag die bij veel aspirant-ondernemers speelt, is of ondernemerschap aangeboren is, of dat je het kunt leren. De waarheid ligt ergens in het midden: hoewel sommige mensen een natuurlijke aanleg lijken te hebben, zijn er tal van trainingen en studies die je de kennis en vaardigheden kunnen bijbrengen om succesvol te ondernemen.

Maar welke zijn dat, en hoe effectief zijn ze?

Trainingen voor soft skills
Soft skills, zoals communicatie en leiderschap, zijn essentieel voor iedere ondernemer. Ze zorgen ervoor dat je een team kunt aansturen, klantrelaties kunt onderhouden en je visie effectief kunt overbrengen. Er zijn diverse trainingen op dit gebied, zoals cursussen in teammanagement of communicatiestijlen. Deze trainingen kunnen variëren van enkele uren tot een meerdaagse intensieve cursus en bieden vaak de mogelijkheid om het geleerde direct in de praktijk te brengen.

Academische studies en beroepsonderwijs
Naast korte cursussen zijn er ook volledige academische studies gericht op ondernemerschap. Denk aan een bachelor in Business Administration of een master in Entrepreneurship of organisatiekunde. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen praktische skills leert, maar ook een brede academische basis krijgt. Bovendien zijn er tegenwoordig ook MBO-opleidingen die zich specifiek richten op ondernemersvaardigheden, zoals een opleiding tot Ondernemer Retail.

Online mogelijkheden
De opkomst van online leren heeft de toegang tot ondernemerseducatie flink vergroot. Websites als Udemy, Coursera en LinkedIn Learning bieden een schat aan cursussen over alle aspecten van ondernemen, van marketing tot boekhouding. Deze online cursussen zijn vaak betaalbaar en flexibel qua tijd, waardoor ze goed te combineren zijn met een bestaande baan of andere verplichtingen.

Peer-to-peer leren en netwerken
Naast formele trainingen en studies is er ook veel te leren van andere ondernemers. Netwerkborrels, LinkedIn-groepen en brancheorganisaties bieden de mogelijkheid om kennis en ervaringen uit te wisselen. Veel ondernemers vinden dit minstens zo waardevol als een formele opleiding, omdat het direct inzicht geeft in de praktijk.

Dus, is ondernemen iets wat je kunt leren? Absoluut. Er is een breed scala aan trainingen, studies en netwerkmogelijkheden die je de tools kunnen geven om een succesvol ondernemer te worden. Het belangrijkste is om een leergierige houding te hebben en open te staan voor nieuwe inzichten, ongeacht of die nu komen van een prestigieuze business school of de ondernemer die je ontmoet op een netwerkborrel. Succesvol ondernemen is immers een combinatie van kennis, vaardigheden en het juiste netwerk — en al deze elementen kun je ontwikkelen en versterken.