De bouw van het Van der Valkhotel aan de A2 in Weert mag doorgaan, heeft de Raad van State woensdag bepaald, ondanks protesten van buurgemeente Nederweert. De hotelketen gaat het oude bouwplan samen met de gemeente Weert opnieuw bekijken.

De hotelkwestie tussen Weert en Nederweert sleept al jaren. Het pijnpunt ligt in een convenant dat beide colleges van B en W in 2006 hebben ondertekend. Daarin staan afspraken over een verdeling van de vier hoeken bij de A2, Randweg Zuid en Ringbaan Noord. De hoeken aan de Weerter kant zijn voor Kampershoek en Kampershoek 2.0 met megaloodsen. De andere twee hoeken aan de kant van Nederweert zijn voor bedrijventerrein Pannenweg en aan de overkant voor vrijetijdsbesteding. Inmiddels staat daar ook het gloednieuwe hotel Rosveld, met tachtig kamers, dat in april de deuren opende.

Wethouder Wendy van Eijk: ‘Ontzettend blij met de uitspraak van de Raad van State inzake het Van der Valk hotel in de oksel van de A2 en Ringbaan Noord op bedrijventerrein Kampershoek 2.0 in Weert. Vanaf het eerste contact met Van der Valk in het voorjaar van 2015 wisten we dat dit initiatief een belangrijke impuls zou geven aan de regiofunctie van de stad Weert. Ondernemers gaven al jarenlang aan behoefte te voelen aan meer hotelkamers in eigen stad. We voorzagen een flinke groei van de bedrijventerreinen in Weert én Nederweert. Die groei heeft zich inmiddels gemanifesteerd. Van der Valk bedient voor 60% het zakelijke segment. Maar ook de toeristische overnachtingen hebben post-corona de draad boven verwachting goed opgepakt. Al met al zien we hier de ingrediënten voor een succesvolle start van het hotel met restaurant, casino en congresfunctie op Kampershoek 2.0. Met de komst van deze landmark aan de A2 zal de economische herkenbaarheid en zichtbaarheid van de regio Weert meer tot z’n recht gaan komen.’

Initiatiefnemer Harry Heinrichs van het Van der Valkhotel is in ieder geval blij. „We gaan de komende tijd onderzoeken hoe de behoefte nu is, want het plan dateert alweer van acht jaar geleden. Misschien passen we het wel aan. We laten dit even bezinken en kijken dan met de gemeente Weert wat de volgende stap is.”

Interview uit 2022 met wethouder Wendy van Eijk