Foto: Nicholas Swatz

In de maand november viert Weert een maand lang de diversiteit in de samenleving. In Weert woont een bont gezelschap mensen en daar zijn we trots op. In Weert doet iedereen mee. In een open samenleving met respect voor de ander, maar… hoe goed kennen we elkaar eigenlijk?

Weert Respecteert draait om elkaar ontmoeten en nieuwsgierig zijn naar het verhaal van de ander. We nodigen je uit om de wereld van een ander te betreden en je te laten verrassen door de verscheidenheid van onze gemeenschap.

Wethouder Diversiteit Michèle Ferrière: “Tijdens Weert Respecteert 2023 vieren we dat iedereen zichzelf mag zijn. Hier, in Weert, omarmen we diversiteit als onze kracht. Doe mee, leer en vier met ons mee, want in Weert doet écht iedereen mee.”

Feestelijke opening
Op 1 november wordt Weert Respecteert feestelijk geopend in het Munttheater door wethouder Diversiteit Michèle Ferrière. Aansluitend kun je (tegen betaling) genieten van de voorstelling Boys won’t be boys: een wervelende collage van mensen die zingen, dansen, dichten, grappen, musiceren en vertellen over hun persoonlijke levens. Ze stellen zich kwetsbaar op in hun verhalen over het thema mannelijkheid.

Activiteiten
Weert Respecteert 2023 nodigt je uit om de diversiteit te ontdekken met een uitgebreid programma van meer dan 20 activiteiten.

De tentoonstelling “Nieuwkomers: waar kom je vandaan?” van Gemeentearchief Weert werpt een intieme blik op de ervaringen van nieuwkomers in Weert sinds 1950. Museum W prikkelt bezoekers met een interactieve queer-tour en een solotentoonstelling van kunstenaar Joyce Overheul, die de thema’s ongelijkheid en de positie van de vrouw verkent. Antidiscriminatievoorziening Limburg biedt een unieke VR-experience die de impact van uitsluiting tastbaar maakt. Ook kunnen mensen de buitententoonstelling “Komt een mens bij de dokter” bezoeken, waar verhalen uit de spreekkamer de discussie over inclusieve zorg en zorg op maat stimuleren.

Dit en meer beleef je tijdens Weert Respecteert. Het complete programma vind je op www.weert.nl/respecteert. Of neem een kijkje op de Facebook- en instagrampagina (@Weert Respecteert).

Samenwerking met Weerter organisaties
Weert Respecteert 2023 is een samenwerking tussen RICK, Bibliocenter, B·Sassy, Punt Welzijn, Munttheater, Amnesty International, Gotcha Cinema, Respect Foundation, Risse Groep, ADV Limburg, COC Limburg, Museum W en Gemeente Weert.