Op vrijdag 7 juli 2023 is het kabinet Rutte IV gevallen. En dat betekent: nieuwe verkiezingen. Politieke partijen gingen vrijwel direct aan de slag met het samenstellen van hun kandidatenlijsten. Zo ook mijn partij, de VVD.

En ook nu was ik er niet zo mee bezig. Ik heb het ontzettend naar mijn zin als wethouder van de gemeente Weert, de stad waar ik van hou. Echter, aangemoedigd door anderen, een kop koffie in Den Haag, en na een goed gesprek thuis, heb ik uiteindelijk met volle overtuiging mijn interesse kenbaar gemaakt en mij kandidaat gesteld als Tweede Kamerlid namens de VVD. Het begin van een spannende periode.

En op 6 september 2023 het telefoontje dat je leven toch wel een beetje op z’n kop zet. Plek 17 op de (concept-)kandidatenlijst van de VVD. En de vraag of ik deze plek wil accepteren. Eerlijk gezegd, viel ik even stil. Hoe dan, dacht ik. Natuurlijk, ik voldoe (grotendeels) aan het profiel. En de gesprekken zijn goed gegaan. Uit de persoonlijkheidstesten kwamen – denk ik – geen gekke dingen. Maar toch. Als tweede hoogste ‘nieuwkomer’, na een vijftal bewindspersonen en een tiental zittende Tweede Kamerleden.

Inmiddels ben ik gewend geraakt aan het idee dat ik misschien binnenkort vertrek naar Den Haag. De campagne gaat binnenkort echt van start, en we zijn druk bezig met de voorbereidingen. Ik heb fantastische mensen om me heen die me ook nu weer helpen. Posters, borden, flyers, banners, filmpjes, offline en online.

En ik ga waarschijnlijk niet alleen. Ook Geert Gabriëls, voormalig wethouder van de gemeente Weert en voormalig gedeputeerde van de provincie Limburg, staat op een verkiesbare plek. In zijn geval voor Groen Links/ PvdA.

Hoe mooi zou het zijn als twee Weertenaren u straks in Den Haag mogen vertegenwoordigen. Die het belang van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit Weert, de regio Midden-Limburg, en de provincie Limburg mogen dienen. Samen de schouders eronder zetten. Niet tegenover elkaar, maar naast elkaar.

Wendy van Eijk
Kandidaat-Tweede Kamerlid VVD