De herfst komt er aan. De bladeren vallen en de dagen worden korter. Sinds ik hier in Weert burgemeester ben sluit voor mij de zomer traditioneel af met Weert Kermis.

Wat voor de inwoners een enorm feest is, betekent voor onze ondernemers in de binnenstad wel het een en ander. Zes dagen feest zorgt voor bijna twee weken overlast. Overlast in de vorm van afgesloten wegen, niet kunnen parkeren en misschien wel een attractie voor de gevel. Ondanks dat onze kermismeesters met alles en iedereen proberen rekening te houden, is het nooit voor iedereen goed. Dat besef ik me terdege. Goed om te zien dat veel binnenstadondernemers de kermis ook als meerwaarde zien. In de aanloop naar de kermis zien we de straten veranderen. Winkels doen hun best om aantrekkelijke etalages te creëren en restaurants bereiden zich voor op de drukte. Maar vooral we zetten gezamenlijk Weert op de kaart en zorgen voor een saamhorigheidsgevoel welk de sfeer rondom Kerst voor menigeen overstijgt. Ook dat maakt de Weerter kermis zo bijzonder.

Een van de meest opvallende aspecten van de kermis is de diversiteit van de bezoekers. Mensen van alle leeftijden en achtergronden stromen naar de binnenstad. Dit betekent dat binnenstadondernemers veel mensen langs hun winkels zien trekken. Letterlijk van heinde en verre. Dit varieert natuurlijk van gezinnen met kinderen tot avontuurlijke tieners en ouderen die herinneringen ophalen aan hun eigen kermisavonturen. Het is een kans voor ondernemers om hun producten en diensten aan een gevarieerd publiek te presenteren en nieuwe klanten te winnen.Het is mooi om te zien dat veel ondernemers van die mogelijkheid gebruik willen maken en hun zaken openen. Dat brengt wat mij betreft extra levendigheid in de binnenstad. En onthoudt. Het is 359 dagen per jaar géén kermis. In die periode hebben we deze klanten weer allemaal nodig.

In die periode kunnen er weer leuke activiteiten georganiseerd worden. Daar is de BIZ binnenstad enthousiast en actief mee aan de slag gegaan. Deze extra bevordering van de samenwerking tussen de ondernemers onder-ling zorgt er hopelijk voor dat tussen de vallende herfst-bladeren, gezellige lampjes schijnen en fraaie etalages het straatbeeld bepalen.

Raymond Vlecken
Burgemeester van Weert