Foto door Andrea Piacquadio

Als ZZP’er zijn er een aantal zaken waar je maandelijks of ieder kwartaal mee te maken krijgt. Het betalen van inkomstenbelasting en het doen van de btw-aangifte, zijn daar twee erg bekende voorbeelden van. En dit wil je natuurlijk met de grootste zorg en vooral goed doen. Het is daarom enorm belangrijk dat je je financiën goed onder controle hebt en precies weet wat voor bedrag je af moet dragen aan de Belastingdienst. Daarom passen ZZP’ers uit jouw branche vrijwel altijd dezelfde werkwijzen toe. Meer weten? We geven je twee belangrijke tips om meteen mee aan de slag te gaan, in dit blog.

Houd de kosten overzichtelijk door een zakelijke rekening te openen
Heb je op dit moment al een zakelijke rekening voor je eigen onderneming geopend? Zo niet, is het als ZZP’er een slim idee om dat zo snel mogelijk te doen en daar de nodige stappen in te maken. Want door een zakelijke rekening te openen, krijg je meteen een veel beter beeld over de inkomsten en uitgaven waar je maandelijks mee te maken krijgt. En dat maakt het doen van de boekhouding ook net even wat makkelijker. Ideaal als je daar zelf druk mee in de weer bent of als je op dit moment een boekhouder in dienst hebt. Verstuur je elke maand wel een offerte, of zelfs meerdere facturen naar je klanten, dan is dit eigenlijk een must.

Een kwalitatief goed boekhoudprogramma is essentieel voor iedere ondernemer
Het laatste waar je op zit te wachten als ondernemer, is dat je een btw-aangifte verkeerd uitvoert of dat je geen overzicht meer hebt over je inkomsten en uitgaven. Daarom is het enorm belangrijk dat je beschikt over een goed boekhoudprogramma, dat werkt voor jouw bedrijf en in jouw situatie. Naast dat dit voor veel rust en overzicht zorgt, is het ook nog eens de perfecte tool om de nodige begrotingen te doen voor een volgend kalenderjaar. Zo ga je dus erg strategisch te werk en je kunt een reële inschatting doen van een gezonde groei voor je eigen bedrijf.

Ga je binnenkort een keer aan de slag met efficiënt beheer?
Je leest het goed. Een efficiënt beheer voor je financiën is van cruciaal belang om net even wat zorgelozer te ondernemen. Maak je als ZZP’er op korte termijn ook gebruik van deze tips? Of het nu gaat om het opzetten van de administratie of dit juist te upgraden, er zijn altijd wel taken op administratief gebied waar je op korte termijn mee aan de slag kunt gaan.