Forta4U is het kindje van Giselle Vluggen. Zij richtte het bedrijf in 2010 op en begeleidde inmiddels 2.000 arbeidsparticipanten naar een baan en een nieuw leven. “Wij willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans in de maatschappij geven,” zo laat ze weten.

Wie deze 55-jarige ondernemer en haar team goed kent, weet dat bij Forta4U persoonlijke talenten tot bloei komen. Juist om die reden werd ze genomineerd voor de Lodewijk van der Grinten Prijs.

Soep als bindende factor
Vluggen groeide op in een echte ondernemersfamilie. Haar vader was directeur van Schreurs Oliemaatschappij. “De chauffeurs zaten regelmatig bij ons aan tafel. Mijn moeder zorgde voor een grote ketel soep. Ja soep was een bindende factor. Die aanpak geldt bij mij nog steeds. De beste en mooiste gesprekken vinden plaats aan de keukentafel. Samen koken, samen eten, samen genieten en elkaar beter leren kennen. Binnen Forta4U noemen ze mij de moeder van het bedrijf. Ik voed mensen mee op. En ja, op maandag Forta4U-soep. Hahaha. Ouderwets? Misschien wel. Maar zo ben ik.”

Rechte rug
Met de woorden ‘zo ben ik’ doet Vluggen een treffende uitspraak. Ze is wie ze is. Ongezouten, hartelijk, sociaal, altijd strijdbaar en met het hart op de tong. Maar voor haar teamleden, de te plaatsen mensen en de zakelijke partners gaat ze altijd door het vuur. “Gaat niet, bestaat bij mij niet. Ik wil bruggen slaan tussen wat wel en niet kan. Het is een stukje DNA dat in mijn bloed verankerd zit. Ik kan niet tegen onrecht. Mijn mensen moeten die rechte rug voelen. Weten dat ze gehoord worden en niet dat ze iets opgelegd krijgen. Of dat ze horen wat ze wel niet kunnen of mogen. Dat plakken van etiketjes kan ik heel slecht tegen. Ik durf te stellen: veel jongeren zouden zonder onze inzet bij de dagbesteding zijn beland. Nu maken ze carrière.”

Intrinsieke motivatie
Om kandidaten en bedrijven op juiste wijze samen te brengen, duikt het team van Forta4U de diepte in. Een van de eerste vragen die Vluggen altijd stelt luidt: ‘als je een zak met geld hebt, wat zou je daarmee graag willen doen?’ Ze noemt een voorbeeld. “Een kandidaat zei: ik wil graag een eigen dierenpension. Dat is een intrinsieke motivatie. Daarmee ga ik aan de slag. Wordt het vrijwilligerswerk of beginnen we bij een fabriek waar ze dierenvoeding produceren? Zo ontwikkelt die persoon een netwerk. Wij hebben te maken met jongeren die met 5-0 achterstaan. Die leven in het moment en moeten overleven. Zonder plan. Daarom bieden wij houvast en verwachten bij het betreffende bedrijf dat een goede leidinggevende ze mede begeleidt. Met behulp van werkgeverscoaching ondersteunen wij onze opdrachtgevers. In Venlo, maar ook landelijk (vier vestigingen), zijn gelukkig veel enthousiaste bedrijven die graag meedenken.”

‘Ik leer van mijn medewerkers. Kennisoverdracht is hier heel essentieel.’

Zakelijke aanpak
Vluggen is behalve moederfiguur ook coach en zakenvrouw. “Ik heb 30 gezinnen te onderhouden. Iedereen krijgt de kans zich te ontwikkelen. Dan moet je wel je targets halen. Zelf spar ik wekelijks met een extern adviseur die mij een spiegel voorhoudt. En ik leer van mijn medewerkers. Kennisoverdracht is hier heel essentieel. Inmiddels zijn commercieel en operationeel directeur Steven en Imo volop bezig met strategie en de dagelijkse leiding. Stapje voor stapje probeer ik een deel van het bedrijf los te laten. Gelukkig is mijn man Wilbert ook al jaren actief binnen Forta4U. Hij is meer van de achtergrond, maar stiekem wel de drijvende kracht.”

Hoe belangrijk is deze nominatie voor haar. “Eigenlijk houd ik er niet van om in de publiciteit te staan. Na twee dagen bedenktijd heb ik ja gezegd. Voor mijn gezin, team en die 2000 kandidaten. Kunst en cultuur zijn belangrijk voor mij. Daarom steunen wij organisaties als Jocus, Fortissimo en diverse culturele evenementen. Het gaat niet om mij, maar om de wereld om mij heen, zoals de jongeren die iedere dag strijden om zich te bewijzen. Misschien klinkt dat idealistisch, maar ook dat is een onderdeel van mijn persoonlijkheid. Ik wil altijd dicht bij mijzelf blijven.”

lvdgprijs.nl • forta4u.nl

Tekst: Rob Buchholz – Fotografie: Bram Becks