Jan Houwen, eigenaar en CEO van ingenieursbureau Volantis, is een ervaren bestuurder in de regio. Dat hij dit jaar genomineerd is voor de Lodewijk van der Grinten Prijs mag geen verrassing zijn. Het is eerder opvallend te noemen dat deze eer hem nog niet eerder ten deel viel.

De vraag waarom hij genomineerd is, beantwoordt hij met een kleine lach: “Heel simpel. Ik voldeed aan de criterium.”

Aantrekkelijke werkgever
Een belangrijk bij deze editie is namelijk personeel en ontwikkeling. Dat aspect heeft bij Volantis alle aandacht. Houwen noemt een voorbeeld. “We zijn sinds 2013 bezig geweest om de aantrekkelijkste werkgever van Limburg te worden. Een dergelijke titel behaal je niet zomaar, dat heeft ons jaren gekost. Wij doen er alles aan om de juiste medewerkers binnen te halen en vooral te behouden. In 2020 wonnen we die prijs. Een mooi bewijs van onze aanpak. De nominatie van de Lodewijk van der Grinten Prijs zie ik wederom als een beloning voor het hele team. Zij zijn trots hier te werken.”

Ondernemersklimaat
De in 1956 in Oostrum geboren Houwen heeft een heldere en goed onderbouwde visie over veel zaken die essentieel zijn voor zijn bedrijf, de maakindustrie en het economisch belang van zowel de regio als ons land. “Het ondernemersklimaat in Nederland is de laatste jaren door allerlei factoren minder gunstig: de stikstofproblematiek, energiebeperkingen, hoge lonen en stijgende inkoopprijzen. Wij zijn gedaald van prima naar gemiddeld en als we op deze manier doorgaan zakt het verder naar matig. Buitenlandse bedrijven die zich hier willen vestigen denken nog een keer na en kiezen voor een ander land. Neem Duitsland, daar kennen ze de beperkingen van het energienet niet. Bovendien hebben ze geen last van stikstof omdat het land beduidend groener is dan Nederland. Wij zijn volgebouwd. Dat neemt niet weg dat ik optimistisch aan nieuwe plannen blijf werken en graag meedenk over oplossingen. Continu bezig zijn met innovatie en duurzaamheid; dat drijft mij.”

Juiste arbeidskrachten
Een van die oplossingen is het aantrekkelijker maken van de regio voor hoog opgeleide buitenlandse arbeidskrachten. De aanpak die Volantis dus tien jaar geleden al in gang zette, zorgt voor succes. “Er is een beweging ontstaan. We werken intensief samen met onderwijsinstellingen als Fontys, HAS, HAN, UM en de TU. Studenten nemen zelf contact met ons op. Wij luisteren naar hun wensen en zorgen dat ze zich middels trainingen en cursussen blijven ontwikkelen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het is goed voor Volantis en aantrekkelijk voor de medewerker.” Houwen wil graag een positieve bijdrage leveren aan de strategische ontwikkeling van deze regio. Er zijn volgens hem veel logistieke hallen gebouwd en daar werken vooral goedkope arbeidskrachten. “Kiezen we voor hoger opgeleiden dan is er minder overlast, minder huisvestingsproblematiek en gaat het kennisniveau omhoog. Dergelijke arbeidskrachten werken vaak in de maakindustrie.”

‘Wij luisteren naar wensen en zorgen voor een blijvende ontwikkelen door trainingen en cursussen.’

Aantrekkelijke maakindustrie
Dat de maakindustrie nog steeds niet dezelfde status heeft als logistiek en agro-food steekt hem. Al begrijpt Houwen het wel. “Die andere twee sectoren zijn meer zichtbaar. Als we de maakindustrie meer aandacht geven wordt dit vanzelf een slimmere regio waar iedereen bij gebaat is. Dan kunnen we Venlo nog beter op de kaart zetten en zijn we aantrekkelijker voor studenten. Het aantrekken en behouden van talenten is onze grootste uitdaging. Als zij blijven is dat beter voor bedrijven om zich te ontwikkelen. En juist dat is essentieel voor de welvaart in de regio. Je kunt hier fantastisch wonen, werken en carrière maken. Maak dit gebied sexy om te blijven. Bedrijven en opleidingen moeten veel meer met elkaar verweven zijn, zoals in Silicon Valley. Laat dat een doelstelling voor de komende jaren zijn: de juiste mensen werven.”

Ondertussen zal Houwen zich de komende weken en maanden ook bezig houden met zijn nominatie. “Ik moet als eerste mijn pitch voorbereiden, een uitgebreide vragenlijst invullen over ontwikkeling van het personeel en meer. Bijna iedere editie zat ik als bezoeker in de zaal. Dit jaar zal dat anders zijn. Ik kijk er naar uit.”

lvdgprijs.nl • volantis.nl

Tekst: Rob Buchholz – Fotografie: Bram Becks