Maatwerk HRM bestaat sinds september 2016. In de afgelopen zeven jaar investeerde eigenaar Anouk Hendrikx Afonso veel tijd in haar ontwikkeling, het bouwen van een gedegen netwerk, maar vooral ook in het opbouwen van een team dat met elkaar in verbinding staat. “Sinds 2020 zijn we echt gaan groeien. Vanaf dat jaar wist ik: zo moet mijn bedrijf eruit gaan zien.”

Hendrikx Afonso (1980) was uiteraard bekend met de Lodewijk van der Grinten Prijs. Voor dit jaar had ze zelf iemand voorgedragen voor de Talent Award. Dat ze zelf genomineerd werd, verraste haar. “In mijn beleving was deze prijs vooral voor de gevestigde ondernemer van grote bedrijven. Dat ik als ondernemer van een kleinere organisatie genomineerd ben, beschouw ik als een grote eer.”

Ontwikkeling
Van kleins af aan was Afonso zelfstandig en ondernemend. Na haar studie Bedrijfskunde MER, werkte ze als docent op het MBO, was ze general manager bij een uitzendbureau, changemanager Business & HR in Brazilië en had ze een kort avontuur in Portugal waar ze haar eerste onderneming startte. In 2015 keerde ze terug naar Venlo. “Ik miste het gevoel om door mijn eigen stad te wandelen, bekenden te ontmoeten en gewoon te vragen: Ha, wie geit ut met dich?”

Maatwerk
In eigen stad begon Afonso met 5.000 euro en een kleine kantoorruimte. Zeven jaar later zijn er tien mensen in dienst. Waar staat haar bedrijf voor? “Met aandacht naar resultaat”, is onze slogan. We zijn er speciaal voor het MKB en richten ons op het bevorderen van gezonde werkomgevingen, met veerkrachtige individuen in sterke teams. We streven ernaar om strategische doelen te verwezenlijken door optimaal gebruik te maken van kwaliteiten, kennis en ervaring in en rondom de eigen organisatie. We zijn kritisch op onszelf en luisteren naar de behoeften van onze klanten. Daar gaat het om. De naam Maatwerk HRM is niet voor niets gekozen. Elke bedrijf is uniek en daar stemmen wij ons op af. De backoffice verzorgt voor relaties een efficiënte personeels- en salarisadministratie, zodat de basis goed geregeld is. HR-vraagstukken en trainingen worden door de projecttak opgepakt. Steeds gaat het om de vraag hoe medewerkers beter tot hun recht komen en samen bijdragen aan de persoonlijke en bedrijfsambities. Zo voelen medewerkers zich meer betrokken, werken ze met meer plezier, zijn ze effectiever voor de organisatie.”

Kennis delen
Maatwerk HRM deelt haar kennis regelmatig. “De gratis kennissessie zijn kort en gericht op een actueel onderwerp. Die worden door haar zelf of in samenwerking met partners georganiseerd. Daarnaast biedt Maatwerk HRM diverse cursussen, trainingen en workshops voor andere professionals die in eigen beheer zijn ontwikkeld. “Hoe wij intern werken aan ontwikkeling? We volgen regelmatig trainingen en organiseren interne kennissessie. Daarbij staan thema’s centraal die de medewerkers zelf aandragen en soms ook zelf verzorgen. We leren zo van en met elkaar. Tevens heeft iedereen een MOPje (maatwerk ontwikkelpotje).”

‘Deze generatie kiest voor meer vrijheden en minder bezit. Daar moeten we op anticiperen.’

Generaties
Volgens Afonso is al die kennisoverdracht juist nu en in de nabije toekomst essentieel. “We hebben te maken met personeelskrapte. Daarom is kritisch nadenken over de inrichting van werk en organisatie belangrijker dan ooit.” Afonso is van mening dat de huidige generatie andere verwachtingen heeft. “Logisch, want de maatschappij is constant in ontwikkeling. De 32-urige werkweek is het nieuwe fulltime. Deze generatie kiest voor meer vrijheden en minder bezit. Daar moeten we op anticiperen. Ook zullen we beter naar de mens achter het cv moeten gaan kijken. De verbinding op waarden is duurzamer en succesvoller dan die gebaseerd op alleen diploma’s.”

Inmiddels heeft Afonso meerdere bedrijven opgericht. Door alles wat ze in de afgelopen jaren bereikt heeft, is Afonso nu dus één van de genomineerden voor de Lodewijk van der Grinten Prijs. Ze bereidt zich de komende periode goed voor en juicht elke vorm van aandacht voor ondernemers toe. De begeleiding die ze ontvangt vanuit de organisatie ervaart ze als erg professioneel en plezierig.

lvdgprijs.nl • maatwerkhrm.nl

Tekst: Rob Buchholz – Fotografie: Bram Becks