Foto door Jopwell

Geluk is een enorm waardevol gevoel dat veel mensen willen ervaren in verschillende aspecten van hun leven, ook op het werk. We brengen namelijk veel tijd door op onze werkplek, ongeveer een derde van ons leven. Werkgevers die dit begrijpen en de tevredenheid van hun medewerkers belangrijk vinden, en die zich inzetten voor een bedrijfscultuur waarin mensen voorop staan, zullen uiteindelijk het meest succesvol zijn.

Waarom is geluk op het werk belangrijk?
Bedrijven kunnen op zoek gaan naar nieuwe manieren om hun medewerkers actief te betrekken en beter te ondersteunen. Het is heel belangrijk dat de werkomgeving prettig is, omdat dit essentieel is om getalenteerde mensen aan te trekken en te behouden voor het bedrijf. Wanneer werknemers echt tevreden zijn met hun baan, bijvoorbeeld omdat hun waarden overeenkomen met die van het bedrijf en ze zich gerespecteerd voelen, zullen ze minder snel op zoek gaan naar andere banen en zijn ze minder geneigd om van functie te veranderen.

Productiever personeel
Wanneer het personeel gelukkig is, betekent dit meestal dat ze ook meer werk gedaan krijgen. Een studie van de Universiteit van Warwick heeft ontdekt dat mensen ongeveer 12% meer werk kunnen doen als ze gelukkig zijn op het werk. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat werknemers die zich gelukkig voelen op het werk, 23% minder kans hebben op een burn-out. Als het personeel productief en gezond is, heeft dit niet alleen voordelen voor het bedrijf en de teamspirit, maar het heeft ook een positieve invloed op de financiële resultaten. Dit is dus een situatie waar iedereen van profiteert.

Hoe zorg je voor werkgeluk?
Op het werk zijn sociale contacten en relaties heel belangrijk. Sinds bedrijven begonnen zijn met hybride werken, hebben sommige minder persoonlijke ontmoetingen gehad, wat kan zorgen voor een gevoel van afstand. Het is juist fijn als collega’s elkaar persoonlijk ontmoeten, omdat dit ervoor zorgt dat het team hechter wordt en werknemers echt betekenisvolle banden kunnen opbouwen. Het is een goed idee om bijvoorbeeld wekelijks een teamvergadering op kantoor te houden, maandelijks samen te lunchen of af en toe een teamuitje met waveevents te organiseren. Dit helpt om het hele team nader tot elkaar te brengen, niet alleen als collega’s maar ook als vrienden. Het is belangrijk om manieren te vinden waarop collega’s buiten de gewone werkafspraken met elkaar kunnen omgaan. Dit kan de algehele teamspirit en betrokkenheid op het werk echt positief beïnvloeden.