Maike Hajjoubi, inieuwe directeur euregio rijn-maas-noord

De euregio rijn-maas-noord roept hierin de onderwijsminister op, zijn plannen rond internationale studenten nog eens goed te bekijken en nodigt hem daartoe uit voor een werkbezoek. De brief is ook ingediend bij de internetconsultatie van het ministerie van, waarin iedereen t/m 15 september zijn mening kan geven over de Wet internationalisering in balans. De reacties worden meegenomen in een nieuw wetsvoorstel aan de Raad van State.

Euregio-directeur Maike Hajjoubi schrijft: “Op Nederlandse universiteiten en hogescholen in het Nederlands-Duitse grensgebied studeren zowel Nederlandse als Duitse studenten, om ze op te leiden voor de (eu)regionale arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat ze daar intensief kennis mee maken, zodat ze na hun studie in de grensregio gaan werken, met name omdat wonen en werken hier goed te combineren zijn. Dit is anders in grote steden, waarin inderdaad sprake is van een groeiend gebrek aan woonruimte, zowel tijdens de studie als daarna. Duitse studenten die bijvoorbeeld bij Fontys Venlo University of Applied Sciences International Business studeren, wonen vaak (goedkoper) in Duitsland en leggen dus ook geen druk op de Nederlandse studentenkamers.”

De euregio onderschrijft de wens van de minister dat buitenlandse studenten de Nederlandse taal leren: “Wie in Nederland wil studeren en werken moet ook gewoon Nederlands spreken.” Tot slot pleit de euregio ervoor om het aantal Duitse studenten, aan Nederlandse universiteiten en hogescholen niet te limiteren, omdat dit de 360 graden arbeidsmarkt in de grensregio ernstig verstoort: “De grensregio’s moeten toegankelijk blijven voor internationale studenten. Het beperken van inschrijvingen uit Europa dient niet het Europees belang,” aldus de euregio. Ook deelt de euregio de zorgen van burgemeester Christian Küsters van de grensstad Nettetal waar 500, vooral Duitse, studenten wonen die over de grens in Venlo studeren.

De brief aan de minister kunt u hier downloaden: https://euregio-rmn.de/wp-content/uploads/2023/09/Open-Brief-Minister-Robbert-Dijkgraaf.pdf