Chef-kok Ron Lemmens van Flavours. FOTOGRAFIE: IRENE VAN WEL

Chef-kok Ron Lemmens van restaurant Flavours in Weert heeft de bewonderende erkenning mogen ontvangen die iedere kok wenst: een Michelinster. Het sfeervolle restaurant met verfijnde gerechten en een ambitieus team krijgt hiermee de eer die het verdient. Flavours is de tweede zaak in Weert met een ster, wat de culinaire positie van de stad versterkt.

Het is werkelijkheid geworden voor de 37-jarige chef-kok en restauranteigenaar: op de bar van restaurant Flavours pronkt sinds afgelopen april een Michelinster. In de maanden voorafgaand aan de uitreiking van de sterren hebben inspecteurs van Michelin in het geheim restaurant Flavours bezocht, het eten geproefd en beoordeeld. Eigenaar Ron Lemmens had dit door, maar nooit verwacht om de prijs nu al te mogen ontvangen. Toch bezocht hij samen met zijn vrouw en twee collega’s de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam, waar ze het nieuws te horen kregen. “Het was een zeer emotioneel moment”, vertelt Lemmens. “Mijn vrouw en ik hebben de afgelopen jaren veel tegenslagen gehad, zowel zakelijk als privé. Het verkrijgen van een Michelinster voelt als een beloning voor het harde werk gedurende de afgelopen jaren.”

Opmerkelijk is dat tijdens en vlak na de coronaperiode Lemmens’ vaste team, op één kok na, een andere uitdaging is aangegaan. “Het afgelopen jaar is een heel nieuw team begonnen. Dat deze nieuwe collega’s onze hoge kwaliteit direct weten te waarborgen, is ongelofelijk knap. Daarom heb ik, nadat de uitslag bekend was, direct hotelkamers geboekt in Amsterdam en al onze collega’s laten overkomen om dit bijzondere moment te vieren. Dat hadden zij meer dan verdiend.”

Ontwikkeling restaurant
Ron Lemmens heeft altijd de ambitie gehad om een eigen restaurant te beginnen. Na zijn koksopleiding heeft hij werkervaring opgedaan bij verschillende restaurants. “Hier heb ik veel geleerd”, vertelt Lemmens. Met deze kennis en ervaring opende hij in 2015 zijn eigen restaurant. “Hier kon ik precies te werk gaan zoals ik voor ogen had: gasten een leuke avond bezorgen met lekker en betaalbaar eten, gebaseerd op de klassieke Franse keuken.” Zijn doelstelling was om binnen vijf jaar na de opening een Bib Gourmand te ontvangen. Deze prijs is een onderdeel van de Michelingids, bedoeld voor restaurants van hoge kwaliteit en met een culinair driegangenmenu voor maximaal 37 euro. “Wij ontvingen deze prijs al één jaar na opening. Dat was heel fijn, maar voor ons ook reden om onze ambities bij te stellen. Ons nieuwe doel werd het behalen van een Michelinster, we koppelden er geen specifieke tijdsperiode aan. Hierdoor verloren we de Bib Gourmandprijs, maar waren we niet meer beperkt aan de prijsrange die hieraan vasthangt. We focusten ons op gevarieerde smaken, kwaliteiten en producten.” Sindsdien staat zijn restaurant bekend om gastronomie; goed gebakken vis en vlees, goede sauzen en dagverse topproducten. Zoals de Michelinjury benoemde: “De vakkennis van Ron Lemmens blijkt onder meer uit de precieze cuissons en de diepgang van de sauzen. De manier waarop hij spanning toevoegt met uitheemse invloeden, toont zijn smakenkennis aan.” Ron: “Die switch heeft ons gebracht tot waar we nu zijn: trotse bezitters van een Michelinster van een restaurant waar lekker eten nog steeds de boventoon voert.”

Toekomst
Flavours is al jarenlang een populaire bestemming voor fijnproevers en gastronomieliefhebbers. Met het winnen van de Michelinster heeft het restaurant zijn positie als culinaire hotspot in de regio verder versterkt en is het aantal reserveringen toegenomen. “We trekken nu een veel bredere doelgroep aan. Waar eerst onze bezoekers met name mensen uit Weert en de regio waren, verwelkomen we nu ook gasten van verder weg. Ons doel is ervoor te zorgen dat zij tevreden vertrekken en met mond-op-mond-reclame andere potentiële gasten enthousiasmeren om ons restaurant en daarmee Weert te bezoeken.”

Ron en zijn vrouw hebben onlangs een nieuw pand gekocht in Boshoven, waar ze over anderhalf jaar intrekken. “Hier beginnen we helemaal opnieuw, we kunnen het pand precies naar onze wensen inrichten. Om scherp te blijven, streven we naar een tweede Michelinster. Tegelijkertijd willen we het plezier in ons werk behouden, want juist humor is wat ons team zo krachtig maakt.”

Michelin over Flavours
Zoet. Bitter. Zout. Zuur. Umami. Deze vijf flavours zijn de basis van elke keuken. Maar wat Ron Lemmens ermee creëert, mag gerust als bijzonder omschreven worden. Zijn vakkennis blijkt onder meer uit de precieze cuissons en de diepgang van de sauzen. De manier waarop hij spanning toevoegt met uitheemse invloeden, toont zijn smakenkennis aan. Een voorbeeld: kabeljauw bakt hij perfect in de pan en brengt hij in harmonie met zuurkool, crème van aardpeer, gepofte kappertjes en lavas, maar vooral een jus van kabeljauw in een beurre blanc die o zo intens van smaak is. Chef Lemmens gaat niet voor onnodige verrassing, maar kiest resoluut voor power. Zo plezierde hij ons ook met langoustines, crispy buikspek en wortel met de wereldse nuances van gember, tandoori en curry. Zijn geheim ligt hem in het evenwicht van de smaken en combinaties. Bij Flavours heeft u de keuze uit een eetzaal in donkere tinten en een tweede ruimte waar een gouden gloed aanwezig is. Wat u ook kiest: dit stijlvolle restaurant toont tot in de kleinste details zijn goede smaak aan en bewijst dat het zijn naam niet heeft gestolen.

www.restaurantflavours.nl