Ron Neggers, Wilbert Reijnen (accountmanager Rabobank), Michel Maessen en Christian Maessen bij Coolwin. FOTOGRAFIE; THOM SPIERENBURG

Om succesvolle beslissingen te kunnen nemen tijdens verschillende bedrijfsfases, is het van cruciaal belang dat je financiële partner beschikt over expertise die aansluit bij jouw specifieke onderneming en branche. Rabobank begrijpt dat elke onderneming uniek is, daarom is het team opgedeeld in verschillende sectoren. Wilbert Reijnen, accountmanager grootzakelijk, sector Mobiliteit en Industrie, heeft met succes de Venlose expediteur Coolwin geholpen bij een bedrijfsovername: “Door mijn specialisatie begrijp ik de complexiteit van de transportsector.”

Het Venlose bedrijf Coolwin B.V. is opgericht in 2010 en is specialist in het verzorgen van transporten voornamelijk voor de levensmiddelenindustrie. Dit zijn zowel geconditioneerde alsook droge producten. Vanuit Venlo wordt de volledige Europese markt bediend. Hierbij maakt de expediteur gebruik van zijn enorme netwerk van transportpartners in heel Europa. Coolwin kenmerkt zich door zijn flexibiliteit; ongeacht waar of wanneer, Coolwin heeft altijd mogelijkheden tot verlading. Dat leidt tevens tot minder lege kilometers voor de transportpartners, wat weer goed is voor het milieu en het rendement van de transportpartner. Een duidelijke win-win voor alle betrokken partijen dus. Voor elke transportwens of uitdaging wordt op zoek gegaan naar de best passende, al dan niet innovatieve, oplossing tegen de meest gunstige condities. Coolwin werkt elke dag weer aan het begeleiden, adviseren en ontzorgen van zijn klanten. De transporten worden op de voet gevolgd. Betrouwbaarheid, service en kwaliteit staan binnen de organisatie hoog in het vaandel.

Huisbankier
Een jaar geleden heeft Rabobank de familie Maessen geholpen met de bedrijfsovername van Coolwin. Rabobank was al de financiële zakenpartner van de vorige eigenaar, William Bakker uit Helenaveen. “Na jaren hard werken kwam hij in een andere levensfase en besloot het bedrijf te koop te zetten”, zegt Reijnen. Zijn opvolgers, de broers Michel en Christian Maessen (sinds 2016 al werkzaam bij Coolwin), zijn ook afkomstig uit Helenaveen.

Om de bedrijfsovername financieel te kunnen realiseren hebben de broers hun handen ineengeslagen met Rabobank. Michel: “Bij een bedrijfsovername is het kiezen van een betrouwbare financiële partner van groot belang. Wij komen uit een ondernemersgezin, waar Rabobank altijd de ‘huisbankier’ was. Voor ons een logische en vertrouwde keuze om Rabobank als partner te kiezen. Door de specifieke vakkennis kunnen de accountmanagers ons als ondernemers optimaal ondersteunen bij belangrijke financiële beslissingen.”

Doordacht ondernemingsplan
Binnen een maand na indiening werd het financiële plan van de broers door Rabobank goedgekeurd. “Het is een aanzienlijke investering die de Rabobank – tot ons genoegen – ons heeft toevertrouwd”, zegt Christian. “Maar de Rabobank biedt meer dan alleen kapitaal.” Accountmanager Wilbert Reijnen, gespecialiseerd in de sector Mobiliteit en Industrie, voegt eraan toe: “We hebben samen uitgebreide gesprekken gevoerd over toekomstplannen en doelstellingen op korte, middellange en lange termijn. Voordat er een handtekening wordt gezet, is het van belang dat de aanvragers helder formuleren hoe de investeringen rendement gaan genereren en hoe ze de financiering kunnen terugbetalen. Er wordt pas getekend wanneer alle betrokken partijen tevreden zijn. Dankzij het doordachte ondernemersplan van de broers Maessen en de bestaande vertrouwensrelatie konden we de gehele financieringsaanvraag binnen de korte termijn van één maand afhandelen.”

Een nieuwe start
Sinds de bedrijfsovername begin 2022 heeft Coolwin ingrijpende veranderingen ondergaan, waaronder de introductie van een algemeen directeur. Christian: “Venlonaar Ron Neggers werd anderhalf jaar geleden in deze rol aangenomen omdat hij de capaciteiten heeft om Coolwin op verschillende gebieden naar een hoger niveau te tillen. Hij blijkt een waardevolle aanwinst voor onze groeistrategie, wat heeft geleid tot zijn intrede als derde aandeelhouder per januari 2023.”

Sinds de overname heeft de directie van Coolwin verschillende veranderingen binnen het bedrijf doorgevoerd. Dit omvat onder andere het ontwikkelen van een duidelijke strategie, aanpassingen in het personeelsbeleid, de organisatiestructuren en het versterken van de externe profilering. Ron: “Samen zullen we de komende jaren alles in het werk stellen om het maximale rendement uit onze investering te halen. Ondernemen draait om het maken en uitvoeren van plannen. Wij geloven sterk in het vaststellen van een strategie en er volledig voor gaan. Onze kernactiviteit is het handelen in vracht, ons bestaansrecht is het ontzorgen van onze klanten en we blijven geloven in die visie. De komende jaren gaan we Coolwin als expediteur nog verder professionaliseren en laten groeien.”

Langdurige relaties
Ook in de toekomst blijft de Rabobank aan de zijde van Coolwin staan. Reijnen: “Bij Rabobank streven wij naar laagdrempeligheid, korte communicatielijnen en gemakkelijk contact. Bij toekomstige financiële vraagstukken zullen de lijnen voor Coolwin met de Rabobank kort blijven, want wij streven naar langdurige relaties met onze klanten.”

www.rabobank.nlwww.coolwin.nl