Gisteren heeft de gemeente Weert de BNG Bank Erfgoedprijs 2023 in ontvangst mogen nemen. De gemeente Weert ontving deze prijs vanwege de duidelijke erfgoedvisie, waarin duurzaamheid en klimaatadaptatie vooraan staan. Wethouders Martijn van den Heuvel en Suzanne Winters mochten de prijs gisteren in Eindhoven (de winnaar van de prijs in 2022) in ontvangst nemen.

De gemeente Weert wint nu een bedrag van 25.000 euro. Waaraan dat bedrag besteed gaat worden, wordt nu bekeken, maar in ieder geval projecten in relatie met cultuur en erfgoed. Daarnaast wordt een deel van dit bedrag gebruikt om het evenement volgend jaar te organiseren.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “Een belangrijk project voor Weert betreft het volledig vernieuwde Kasteelpark. Hier hebben veel partijen samengewerkt met als resultaat dat het historisch erfgoed, wat vroeger volledig onzichtbaar was, nu weer zicht- en tastbaar is geworden. Dat is mede gedaan door het gebruik van veel groen. Dat heeft op zijn beurt weer een mooi bijkomend voordeel dat de hittestress wordt verminderd en dat de biodiversiteit in de binnenstad is verbeterd”.

Wethouder Suzanne Winters: “Het Kasteelpark is natuurlijk slechts een van de projecten die we in Weert hebben gerealiseerd. Daarom ben ik er trots op om te horen dat de jury ons integrale erfgoedbeleid er uit vindt springen en daarom Weert deze prijs heeft toegekend.”

John van Cauteren (museum W, wethouder Martijn van den Heuvel, wethouder Suzanne Winters en Lisanne Kegel (beleidsadviseur monumenten en architectuur)

Lees hier het juryrapport.